Hoagy in memoriam

2 Comments

Glem lige Lennon-McCartney et øjeblik. I dag er det 30 år siden, Hoagy Carmichael døde, 82 år gammel. Før den blev overhalet af ‘Yesterday’ var hans sang ‘Stardust’ den mest indspillede i populærmusikhistorien.

I det hele taget er det at bladre i Carmichaels sangbog som at gennemlyse selve grundstenene til Hotel Evergreen. Lad mig, foruden ‘Stardust, i flæng nævne ‘The Nearness of You’, ‘Up A Lazy River’, ‘Heart and Soul’, ‘Two Sleepy People’, den helt vidunderlige ‘I Get Along Without You Very Well’, ‘In The Cool, Cool, Cool Of The Evening’ samt ikke mindst ‘Georgia On My Mind’. YouTube-links turde være overflødige til disse sange, som havde tekster af folk som Johnny Mercer og Frank Loesser.

Howard Hoagland Carmichael kom fra et hjem med klaver. Hans mor levede af at akkompagnere stumfilm, så han kunne hurtigt kende forskel på sort og hvid på tangenterne. Omvendt blev pianist ikke betragtet som et lødigt erhverv, heller ikke af hans mor, så unge Hoagy studerede jura og endte faktisk med at få en advokatbestalling – ikke noget dårligt rygstød, når han siden skulle indgå forlagskontrakter.

Jazzen swingede der i mellemkrigsårene mere end juraen, og han blev venner med den legendariske Bix Beiderbecke, som igen førte ham ind i jazzens indercirkler. Det netværk blev guld værd, da han i midten af 1920′erne skulle afsætte sine første melodier. Louis Armstrong, Ellington og Tommy Dorsey var blandt de, der faldt for hans tidløse træffere, hvor Stephen Foster mødte den nymodens swing og Tin Pan Alley.

Han nøjedes ikke kun med at komponere. Gennem hele livet indspillede Carmichael et hav af plader, hvor man tit også kan høre hans gode sangstemme. Og som syngende pianist med et kvindeelsket Great Gatsby-look nåede han også at medvirke i henved en snes film.

Og apropos The Beatles: Ringo indspillede ‘Stardust’ på sit første soloalbum og George Harrison indsang hele to Carmichael-kompositioner på samme album, Somewhere in England.

En af Carmichaels allermest eksponerede melodier kender de fleste over halvtreds uden at kende komponisten. Det er ‘Yabba Dabba Dabbba-Dabba Do’ fra The Flintstones.

Hoagy Carmichael døde ikke som en helt tilfreds mand. Da han fyldte firs, udtalte han, at han sagtens kunne have opnået noget mere og mere blivende i livet. Han må finde sig i, at hans melodier har overlevet det meste og de fleste.

Tjek komponistens hjemmeside: www.hoagy.com

Pressefoto lånt fra The Hoagy Carmichael Collection.

 

 

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

2 Comments

  1. comment-avatar
    arne schiøtt28. december 2011 - 17:04

    Sjovt at du skiver om Paul McCartney i en artikel om Hoagy Carmichael, i det Pauls næste projekt er en plade/CD med titlen: “My Valetine” , som netop indeholder melodier fra den amerikanske sangbog. Altså melodier skrevet af Cole Porter, Harold Allen og mange af de andre store fra den “gyldne tidsalder” i amerikansk musik! Den udkommer 6. febr. Dog 14. febr. i nogle lande, da det jo er Sct. Valentins Day! Den er produceret af Tommy LiPuma og medvirkende er bl. andet Dianne Krall, Clapton og Stevie Wonder.

  2. comment-avatar
    arne schiøtt3. januar 2012 - 16:35

    Lige en rettelse: Den nye CD med McCartney hedder “Kisses on the bottom” (!!), men indeholder, ud over en række amerikanske klassikere, nummeret “My valentine”.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top