Jan Due – en guitarløve fylder 70

Kommentarer slået fra

Man kan måske godt forlade rocken, men rocken forlader aldrig dig. Det så man endnu et bevis forleden ved pigtrådsgallaen i Falconercentret, hvor The Lions var en af de mange grupper, gendannet til lejligheden. På scenen stod bandets guitarspillende kapelmester, Jan Due, stoisk og sej, og var, selv om han ikke have rørt sin guitar i trekvart menneskealder, med til at drive musikken frem og over rampen som om det bare var i går, han og resten af gruppen var et af bedste danske bud på et autentisk band i traditionen fra Pretty Things og Stones.

I dag fylder han 70. Og han kan fra sit frivillige eksil på Costa del Sol se tilbage på et liv, der sikkert ville have formet sig noget anderledes, hvis ikke han efter endt uddannelse som elektromekaniker på Titan i 1961 var blevet fyret. Ikke fordi han var dårlig, men fordi det var sådan man gjorde dengang. Svende var dyre i drift.

Jan Due er en Nørrebrodreng fra dengang arbejderklassen ikke bare var noget, man trak frem den 1. maj. Hans mor arbejdede i en bagerforretning om dagen fra tidlig morgen og om aftenen supplerede hun familieindtægten ved at være garderobedame i en loge. Faderen arbejdede i Kødbyen og endte senere som pølsemand. Jan og hans storesøster Lene blev nøglebørn, og han gik ud af skolen efter 7. klasse.

Han blev uhelbredeligt angrebet af rock ‘n’ roll-bacillen i 1957, hvor han startede den første udgave af The Lions. Cliff Richard & The Shadows var idolerne, og bandet havde en del lokale jobs. I 1963 reorganiseredes bandet, bl.a. med sangeren Tony Summers aka Mogens Andersen og organisten Peter Monrad og satte med Triola-singlerne, ‘Skinny Minnie/Sticks & Stones’, ‘Gone Gone Gone’ og ‘Hithouse Shake’ deres fingeraftryk på tidens scene. I 1967, året efter at Monrad havde forladt bandet til fordel for The Beethovens, opløstes The Lions under mottoet ‘kort men godt’.

Due, som altid har været foretagsom og forudseende, havde brugt en del af den megen fritid som musiker på bl.a. at tage et flyvecertifikat hos Copenhagen Airtaxi i Skovlunde. Det førte ham senere til en ny fase i karriere, men først prøvede han sig selv af som skuespiller. Han var bandeføreren John i filmen ‘Jeg er sgu min egen’. Hans langlemmede fysiognomi og det lidt uudgrundelige udtryk stod åbenbart godt til gangsterroller, for det er også Due, der stjæler kronjuvelerne i Nationalbanken i ‘Olsen Banden på spanden’.

Et mere seriøst karrieretiltag var hans makkerskab med Pierre Beauvais. De to indførte go-go pigerne i dansk showbiz, et sælsomt, men smukt kapitel… Og arbejdet med Beauvais førte Due over i reklamebranchen og derfra til et job som såkaldt salgspilot hos Business Jet Flight Center i Kastrup Lufthavn. Han solgte små enmotorersfly, og som han siger: “Det var lige mig. Hvor jeg før skulle betale for at komme ud at flyve, fik jeg nu pludselig penge for at flyve.” Due avancerede til salgschef i firmaet, og videreuddannede sig senere i USA, så han fik det, der svarer til det store kørekort i pilotbranchen.

Han var provisionslønnet og fandt hurtigt ud af, at han kunne tjene mere ved at starte sit eget. Blandt kunderne var matadorer som Jan Bonde Nielsen og Aksel Juel Jørgensen. I 1975 gik Jetair i luften og holdt sig så flot flyvende, at han fem år senere kunne sælge det hele. Han var dog for driftig til så tidlig en pensionering, så i en årrække derefter drev han restauranter og værtshuse i Roskilde.

I 1998 solgte han igen. Og denne gang for good. Som 56-årig flyttede han og hustruen, Jannie, til Malaga, og blev der. Udsigten over Fuenrigola-bugten passer dem godt. Det kan man ikke fortænke dem i.

Dagen fejres i aften på en lokal restaurant. Men selv om dresscoden byder på selskabsrober for damerne og smoking for herrerne bliver der sikkert plads til en Hit House Shake.

Privatfoto.

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top