Kender du Jack Logan?

4 Comments

I en verden, hvor enhver ser ud til at kunne style sig til succes, bare man besidder en solariebrun teint, en fotogen kavalergang, en sampler og et passende reklamebudget, virker en fyr som Jack Logan nærmest som en, der er dumpet ned fra det ydre rum; som hvis man på Mars havde indspillet en Strengt Fortroligt med jordboere som aliens. Den ubarberede Logan og hans hængerøvede venner ligner ikke rockstjerner, og de er det heller ikke, men som enhver anden, der spiller guitar, fordi det nu engang er sjovere end at se andre spille fod- bold, ville Logan på et eller andet tidspunkt selvfølgelig lige tjekke, om han kunne spille andet end luftguitar.

Når han ikke reparerede biler på det lokale autoværksted i den yderste udkant af Athens, Georgia, drak han og drengene dåseøl og spiste mikroopvarmet meat loaf hjemme i deres grimme træhuse, hvor de spillede Logans sange, som om de var skrevet af Neil Young eller Keith Richards, og når de andre ikke kunne komme over eller plejede tømmermænd eller opløsningstruede parforhold, eller naboerne havde klaget for meget over støjen, tegnede han undergrundstegneserier.

I en af dem lod Logan den lokale helt Peter Buck fra R.E.M. genopstå som en superhelt. Det syntes Buck var sjovt. Så sendte Logan Buck nogle bånd med sine sange. Dem sendte Buck videre til sin ven, produceren Peter Jesperson, som engang havde opdaget The Replacements. Jesperson syntes ikke bare, det var sjovt. Han syntes, det var spændende, og bad Logan om at sende noget mere musik.

Vennerne kendte Logan som en beskeden, men flink fyr, så det overraskede dem ikke, at Logan tog Jesperson på ordet. Peter Jesperson selv blev nok lidt overrasket over at modtage omkring 600 sange, indspillet på kassettebånd!

Han var et kort, vanvittigt øjeblik fristet til at udgive hele lortet, som han senere sagde, men besindede sig. 42 sange, indspillet 1985-93, kom med på debutdobbeltalbummet Bulk, som rummer mere end to timers aldeles utrendy, til tider totalt usammenhængende sammen- hængende, ofte rungende klichéfyldt og hele vejen 110 procent tilstedeværende rock.

Logans venner kan deres ‘Honky Tonk Women’, deres bondske countryriff, slå tiden ihjel; så sjovt, at Bulk er en af de mest livsduelige plader, denne skribent kender.

Nu er det ikke fordi, Logan griner sig gennem tilværelsen, men han ved, der er en nedkørsel på toppen af enhver bakke. Nok er livet død- sensalvorligt, men der er altid en pige, en øl, et nederlag til. Og hele tiden denne mulighed for bare én gang ud af 100 at vågne op i armene på barens sejeste sild. O.k., hun var nærmest død af druk, da de tog hjem til ham, og hun blev ikke ædru i løbet af natten, men det behøver han jo ikke at fortælle. Sådan nogle sange er det. For sådan et liv er det.

Det gode ved Bulk er, at der er så mange sange, at man ikke fra gang til gang kan huske, om man har hørt dem, endsige hvad den fore- gående eller den næste hedder. Men nogle af dem, der nægter at forputte sig mellem de andre, er den indledende, eksistentielle ‘Fuck Everything’, som ikke handler om, at alt er noget lort, men det bliver det, hvis man ikke får kneppet, når man har chancen. På ‘Shrunken Head’ bliver fars lille pige pludselig stor, bliver smidt ud og flytter hjemmefra og hen til en mand, der er 38, men »Mor, tag det roligt. Vi er bare venner…«

Og ‘New Used Car And A Plate Of Bar-B- Que’ handler om hende,der har det op til her med al hans football (på fjernsynet) og alle hans bajerdrikkende venner, men han skrider, og så kan hun sidde der og vræle til sine soap operaer.

I det hele taget er lykke enten noget meget kortvarigt, meget voldsomt eller ret uopnåeligt i Logans sange: På ‘Good Times Bad Memories’ kan han ikke få hende ud af hovedet, om han så blev nødt til at lægge sin hånd i et tændt vaffeljern. Sådan kan man også sige ’I love you’. Men man kan også helt lade være, som i pladens højdepunkt: sangen om hende, der er »cocktail waitress« i Indiana og får 15 år til at gå med at se andre leve livet uden at være utilfreds med sit eget. Det er frysende smukt. Og noget så gammeldags som solidarisk.

Hvis vi nu et øjeblik forestillede os, at Polle fra Snave kunne synge og lægge piger ned, og Sussi & Leo kunne spille lige så autentisk, som de gerne vil give indtryk af, at de er, og derpå tilføjede lyden af al den ærkeamerikanske guitarrock, vi kunne komme i tanke om, så havde man cirka Jack Logan. Næsten.

Disse sange forandrer ikke verden. De er nemlig deres egen verden. At høre ham er at tro ham.

Læs mere om ham her.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

4 Comments

  1. comment-avatar
    arne schiøtt3. december 2011 - 20:36

    Nej, jeg kender ikke Jack Logan, men må tilstå at efter denne spændende kronik har jeg stor lyst til at dykke ned i hans univers. Jeg har derfor just bestilt “Bulk” på nettet, for den fyrstelige sum af 1,95 £ (incl. porto). Ganske vist brugt, men i god kvalitet i følge leverandøren (Amazon).
    Det er en altid en stor oplevelse at når man opdager et “nyt” navn. Husker stadig mine første plader med Beatles og Dylan! Tak til TB fordi han endnu engang har udvidet min horisont! (Sidste gang det skete var med (Young) Rascals.

  2. comment-avatar
    arne schiøtt12. december 2011 - 13:52

    Så er Jack Logan dukket op i min postkasse. to enkelt CD´er og en dobbelt (“Bulk). Købt via Amazon til en samlet sum på seks £, eller ca. kr. 54,00 incl. levering! De er købt brugte, men lever op til leverandørens beskrivels som as good, as new! Og hvordan er musikken så? Utrolig spændende. der er lavtmælte sange med akustisk guitar og mere band-baseret numre i mere up-tempo, uden at miste den intense glød! Selv de mere demo-prægede numre er ganske charmerende. Der er naturligvis også nogle numre man lige skal vænne sig til.Hvem kan man sammenligne ham med? Måske er Daniel Johnston den nærmeste, men om Logan også har hans psykiske baggrund for at lave musik, ved jeg ikke!
    “Bulk” er i sagens natur lidt rodet på godt og ondt, men mest på godt. Enkelt-CD´erne ( “Monkey Paw” og “Buzz me in”) er mere “strømlinede” da de jo er mere planlagte, men med samme gode stemning som “Bulk”. Der er på pladerne en del numre som Don Henley (Eagles) vil have givet sin højre hånd, for at have skrevet!

  3. comment-avatar
    arne schiøtt12. december 2011 - 21:10

    Lige en sidste beskrivelse af mit møde med Jack Logan. Efter at have lyttet til han musik hele dagen vil jeg lige nævne at der på hans plade “Bulk” også er musik, som har samme tone som “Exile om Mainstreet og Neil Youngs plader omkring den tid hvor Danny Whitten døde. En rå, dyster men også smuk lyd. Tak til TB for endnu engang at udvide min musikalske horisont. Og denne gang nok i en større grad end normalt. Gid flere får øjnene op for Jack Logan!

  4. comment-avatar
    arne schiøtt22. december 2011 - 12:45

    Ja nu er jeg her igen, og det kan måske provokere lidt at jeg skriver så mange indlæg om samme mand og hans musik. Nogen kunne måske få den tanke at jeg er ansat på et pladeselskab eller er i familie med manden, men ingen af delene er korrekt. Jeg er såmænd blot en simpel skolelærer og pædagog (med speciale i ADHD, Tourette,Asperger m.m. men det har jo ikke noget med Jack Logan at gøre). Nej jeg skriver igen, for at tilføje at man på hans musik også kan finde referencer til John Fruciantes (Ex. Red hot Chili Peppers) soloplader, og fra det amerikanske band Nirvana. Så dette sidste indslag er blot en hjæp til at få et klarere billede af mandens musik. Jeg må også pointere at trods de mange referencer jeg har skrevet i mine indlæg, er han ikke en copy-cat, men blot en musiker som tilfældigvis befinder sig i samme musikalske univers som alle de ovenævnte grupper og solister. Hør ham! I Bliver ikke skuffet!

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top