Motowns mor er død

Kommentarer slået fra

Uden Berry Gordy var der ikke blevet noget Motown, men uden storesøsteren Esther Gordy havde Berry måske slået ind på en anden levevej. Sammen med sin mand etablerede den økonomisk bevidste Esther nemlig en privat pengeudlånsvirksomhed, specielt gearet til familien. Lillebror lånte 800 dollars. Resten er historie.

Det er Esther Gordy Edwards også. Hun er nu død, 91 år gammel. Hun var i Motowns opstartsfase de facto næstkommanderende, en funktion Smokey Robinson siden fik papir på, og Esther var som mor for de mange ambitiøse, men snotforvirrede teenagetøser, der rendte selskabet på dørene i håb om at blive hængende.

Hun kørte som en anden cicerone med i bandbussen på de Motown Revue-turneer, som var hendes opfindelse og hjertebarn. En kørende reklamesøjle for en ny lyd for et nyt Amerika uden apartheid. Og hun introducerede barnestjerner som Stevie Wonder og siden Michael Jackson til voksenverdenen så blidt det nu kunne gøres.

Samtidig indså hun før nogen andre, at Motown var så epokegørende og fornyende, at det skulle dokumenteres for eftertiden, så hun iværksatte en arkiveringspolitik af både lyd og billeder, der siden har vist sig at være – skal vi sige – ret rentabel.

Ydermere etablerede hun Motown-museet i Detroit, som absolut er et besøg værd. Her lever hendes ånd.

Se lokal nekrolog her.

Ukrediteret foto af Esther Gordy, flankeret af Michael Jackson og Stevie Wonder (Motown Museum)

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top