Only sixteen for evigt

1 Comment

Husstandens yngste fylder seksten i dag. Og hvad er bedre som bonus-fødselsdagsgave end Sam Cookes udødelige ‘Only Sixteen’?

Sangen blev skrevet i 1958 af Cooke, inspireret af Lou Rawls’ stedsøster Eunice, og var mest ment som et tilbud til en af Ricky Nelsons venner, skuespilleren og sangeren Steve Rowland, der senere blev mere kendt som talentspejder og producer. Han hang altid ud i studiet, og var begejstret for sangen. Det var hans manager ikke. Så Sam Cooke indsang den selv.

Da den udkom som single i starten af ’59, gav Billboard den disse ord med på vejen: “Only Sixteen’ is a rockaballad with a teen-slanted lyric that can create interest.” Så havde bladet ikke sagt for meget. Sangen er som bekendt i dag en evergreen, indspillet af alt og alle fra The Supremes til Dr. Hook, Sly And The Family Stone, Mud og Southside Johnny.

Cookes egen single blev ikke noget stort hit i sin tid: Sangen blev kun nr. 23 på Hot 100, og i England måtte Cooke se sig overhalet af Craig Douglas, som sang sangen derop, hvor den siden har hørt til: Til tops.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    capac22. august 2011 - 14:04

    Stort til lykke til den unge dame (også til den stolte fader)! Måske du også skulle smide “Ringo” (1973) med i gavebunken (You’re sixteen)!? ;)

Related Articles

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top