Pigen fra Ipanema fylder sgu 70

Kommentarer slået fra

Der er kvinder, der altid ser ud, som da man første gang så dem. Astrud Gilberto, som i dag fylder 70, er en af dem. Og så alligevel ikke helt, for vi hørte hende, før vi så hende.

Stan Getz og sangeren og sangskriveren Joao Gilberto var i marts 1963 ved at indspille det album, der bare bærer deres navn. Getz, som i en del år havde været et middelstort jazznavn, kæmpede for at vinde nyt fodfæste i et jazzmiljø, hvor Miles Davis og John Coltrane modale jazz havde bevirket, at cool melodikere som Getz ikke længere var så hippe. Han var blevet introduceret til brasiliansk musik. Og var blevet forelsket. Året før havde han hittet med en instrumentaludgave af Antonio Carlos Jobims samba ’Desafinado’, og produceren Creed Taylor fornemmede, at Getz kunne få et endnu bredere publikum, hvis en af pladens portugisisk sprogede melodier også fik engelsk sang. Gilberto havde sin hustru med til New York som tolk, og da hun var den eneste tilstedeværende brasilianer, der kunne synge på engelsk, sang hun andet vers af Jobims og digteren og diplomaten Vinicius de Moraes’ ’The girl from Ipanema’ eller ’Garota de Ipanema’ som bossa nova’ens signaturmelodi egentlig hedder.

Den var året før blevet indsunget af Pery Ribeiro, men det var glemt, da Astrud Gilberto med en accent, der var lige så svulmende og sensuel som hendes læber, og et eget musikalsk svæv, tog sangen til sig selv. Hun blev et stilikon. Og midt i en Beatles-tid var Brasilien pludselig ikke kun kendt for fodbold. Getz og Gilberto var jazz for alle de, der ellers fandt jazzen for sort og mærkelig. Og så var musikken ladet med charterdrømme.

Succesen kom noget bag på Astrud Gilberto. Det var hendes første professionelle job, men i 1964 albumdebuterede hun. Da var hun ved at blive skilt fra Gilberto, og etablerede sig som en kapabel, men ikke overdrevent original fortolker af standardnumre. Hun var easy listening før det blev til chill out, og hun er blevet markedsført som begge dele. Hun burde nok havde ladet være med at indspille med James Last, men kan ellers se tilbage på et katalog, der tæller duet med Frank Sinatra og plader med selvkomponeret materiale, og det meste oser af samme smagfulde klasse som et af de designerhoteller, der har ’The girl from Ipanema’ som lydtapet i elevatoren.

I 2002 trak Astrud Gilberto sig tilbage fra spotlightet og bruger nu tiden på at male samt tale dyrenes sag. Måtte hendes engagement i det sidste bare hjælpe dyrene halvt så meget som hendes tolkning af ’The girl from Ipanema’ har hjulpet med at skrue op for den brasilianske musiks æggende mystik.

Illustration: Pladeomslag fra 1967

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top