Poppens Don K er død

Kommentarer slået fra

Bag ethvert hit står en god publisher. Nu er en af de bedste og mest indflydelsesrige af slagsen død. Don Kirshner blev 76. Længe før der var tænkt på Nikolaj Steen, blev Kirshner kendt som ‘The man with the golden ear’.

Skræddersønnen fra New Jersey grundlagde sit netværk og sin indflydelse via musikforlaget Aldon Music, som var et af de toneangivende i det, der blev kendt som The Brill Building Pop, opkaldt efter den bygning på Broadway, hvor unge sangskrivere som Neil Diamond, Carole King, Gerry Goffin, Neil Sedaka, Barry Mann og Cynthia Weil på daglejerbasis sad og skrev tidens træffere før The Beatles overtog scenen. Kirshner sankede tidens guld, publishingrettighederne.

Kirshner havde selv forsøgt sig som komponist, bl.a. med Robert Cassotto, som han havde mødt i en slikbutik i 1957. Cassotto blev bedre kendt som Bobby Darin. De to skrev reklamejingler. Ofte med Concetta Franconero som anonym sanger. Hun gik over i pophistorien som Connie Francis, da Kirshner overtalte hende til i 1958 at indsynge ‘Stupid Cupid’, en sang af den da helt ukendte Sedaka og hans makker Howard Greenfield.

Kirshner havde også pladeselskabet Diamond Records og fungerede som talentspejder, ligesom han satte talenter sammen med andre talenter, så talentet blev større. Selv spillede han, som han sagde, kun på et instrument – telefonen.

I 1966 blev Kirshner bedt om at forsyne unge, uprøvede musikere med musik til en ny tv-serie, inspireret af The Beatles. Resultatet blev The Monkees og sange som ‘I’m A Believer’ og ‘Pleasant Valley Sunday’, som Kirshner var medejer af. Første gang han mødte The Monkees, i studiet, troede de i øvrigt han var stik-i-rend dreng, fordi han bar kolde colaer ind. Micky Dolenz fra The Monkees hældte derfor for sjov cola i håret på Kirshner, da denne begyndte at give instruktioner til bandet.

Don Kirshner tog det så pænt som man nu er i stand til, når man modtager 15 procent af pladesalget. Eller tre gange så meget som der samlet blev udbetalt til The Monkees.

I bedste Gorillaz-stil opfandt Kirshner derefter det fiktive band, The Archies, som i 1969 hittede med en tv-serie og singlen ‘Sugar, Sugar’. Næppe et uundværligt bidrag til pophistorien.

Det blev derimod Don Kirshners tv-show, Don Kirshner’s Rock Concert for tv-selskabet ABC. Selv om Kirshner måske ikke var den mest indlysende tv-personlighed, satte showet og dets medlevende publikum nye standarder for live-tv, da det havde premiere i 1973. Første optrædende var Rolling Stones. Siden fulgte alt og alle fra ABBA over Ramones til Kansas, som Kirshner i øvrigt skrev pladekontrakt med. Ligesom han sikrede sig rettighederne til en række Broadway-musicals.

Lanceringen af MTV først i 80′erne og dårlige investeringer, bl.a. som filmproducer, gav dødsstødet til hans tv-show, og Kirshner måtte siden erklære nogle af sine selskaber konkurs, da han forsøgte sig i internetbranchen, bl.a. med en ny media player og en decideret tv-kanal på nettet.

Selv om Don K. i mangt og meget selv blev stjernernes stjerne og ikke så lidt af en popmafioso, var han en beskeden mand, der mest så sig selv som en star maker.

Godt set og godt hørt.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top