Rebecca Brüel runder 60

1 Comment

Rebecca Brüel – og hendes nu afdøde tvilling Sanne – voksede op i et alt andet end kedeligt hjem, som kombinerede kulturradikal dannelse med den sære blanding af sarthed og ublufærdighed, der skaber kunstnersjæle. Faderen, Max Brüel, var arkitektuddannet jazzpianist- og saxofonist og moderen, Birgit, en musikalsk elegantier som sanger.

Tvillingerne havde det derfor ikke fra fremmede, da de i de tidlige tressere hang ud i det københavnske minefelt som sangere efter som teenagere at have været på provosommerlejre hos Jørgen Nash. Rebeccas vej til scenen gik via job som topløs go-go danser og stripper, og i 1971-72 medvirkede hun og søsteren som vene møer og fodfolk i Jesus Christ Superstar, sammen med en ung Sebastian.

Velsyngende kvinder var en mangelvare i datidens danskrock, og Brüel-søstrene blev hurtigt de hyppigst anvendte korsangerinder. Både Savage Rose og især Gasolin’ fik glæde af det, Rebecca i vanlig ramsaltet stil har kaldt »tostemmigt skrigeri.« Gasolin’-sangen ‘På en sommerdag’ var ikke blevet et hit uden dem.

Medvirken i musicalen To herrer fra Verona på Aalborg Teater fører til, at søstrene de næste otte år tilknyttes Jomfru Ane Teatret i samme by. Som en sidegesjæft etableres Jomfru Ane Band, som spiller sangene fra de forestillinger, bl.a. Rebecca Brüel skrev musikken til. Bandet bliver et af de mest populære i 70’erne med mundret, korthuggende rock, der dog ikke har vist sig helt så langtidsholdbar som den plutonium, de agiterede imod.

Et job som korsanger på Troels Trier-pladen, Kære Gurli, fører til samarbejde (og parforhold). Først i nogle af Triers legendariske sommerrevyer og siden i ”One Woman – One Man”-showet.

En af Triers nyklassikere, ‘Tag på landet’, den med rekreation, omdøbes og iklædes nyt arrangement og bliver det hit, der lancerede Troels Trier & Rebecca Brüel som syngende advokater for bodegafolkeligheden. Plader som Bøf med løg og Stardust bodega balancerede sprogligt begavet og hårfint på grænsen mellem hudfletning og solidaritet. Siden gik der lidt mere maner og klichéautomat i løjerne.

Parret fejrede 30 års jubilæet sidste år ved at udsende et retrospektivt bokssæt. Da havde Rebecca Brüel i et par år døjet så meget med rygproblemer, at hun i dag har trukket sig tilbage og virker som assistent for sin billedkunstnermand.

Det lyder mere husmorunderdanigt end det er. Rebecca Brüel har aldrig skammet sig over sin farverigdom og har altid sagt sin mening. Lur mig, om ikke hun i disse dage kigger ud af vinduet i bindingsværkidyllen hjemme på Kerteminde-kanten, trodser skavankerne og sætter en af sin og gemalens sange på, den ABBA-agtige ‘Så’ det forår igen’ med linjerne om, at naturen kræver sin ret, når pigerne og drengene begynder at blive trængende …

Foto: Udsnit af omslaget til albummet ‘Bøf med løg’.

Se mere her.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

Related Articles

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top