Robert Johnsons protege er død

Kommentarer slået fra

Det tynder af naturlige grunde ud i rækkerne af de oprindelige Delta bluesmusikere. Mandag sov David ‘Honeyboy’ Edwards stille ind i sit hjem i Chicago, 96 år gammel. Dermed døde det sidste øjenvidne til Robert Johnsons kortvarige karriere.

Edwards var protege af blueslegenden og spillede med Robert Johnson umiddelbart før dennes mystiske og mytiske død i august 1938. Til folkemindeforskeren Pete Welding genfortalte Edwards 50 år senere, hvordan han og Johnson havde spillet til en dansant i Three Forks ved Greenwood. Det plejede at foregå på den måde, at de to blev fragtet ud på bøhlandet til det sted, som regel en lade eller et udhus eller en smugkro, hvor de skulle spille. Værten det pågældende sted, koncertarrangøren om du vil, havde en kone, som Robert Johnson ikke nøjedes med at kigge på, så den forsmåede ægtemand forgiftede musikerens whisky.

Johnson faldt om på scenen ved 2-tiden om natten og blev kørt hjem. Han døde 16. august.

David Honeyboy Edwards flyttede nordpå, til Chicago, året efter, men blev ironisk’ nok opdaget’ af Alan Lomax, da denne var på sporet af Robert Johnson. Honeyboy indspillede en lille snes numre for Lomax (og Library of Congress). Han ernærede sig siden som guitarist og sanger i den mere ydmyge ende af skalaen. Og har haft en række mindre blueshits, har udsendt en stor håndfuld, lidt for ens, men genuine albums ligesom han har modtaget diverse ærespriser.

Det manglede bare. Autenciteten har dog altid været mere slående end originaliteten i hans musik, som med en rural enkelhed fastholdt traditionen fra Charley Patton og hans mentor, Robert Johnson. I sine erindringer The World Don’t Owe Me Nothin’ fra 1977 tegner han et farverigt billede af det uglamourøse liv som bluestrubadur i mellemkrigsårene.

For de gamle som faldt, er der ikke længere nye overalt.

Pr-foto: Amanda Gresham fra kunstnerens hjemmeside.

Se New York Times’ nekrolog her.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top