Så fylder Sherry 50

Kommentarer slået fra

I denne uge for 50 år siden påbegyndte New Jersey-kvartetten, The Four Seasons, den første af fem uger på toppen af Billboards Hot 100. Sangen hed ‘Sherry” og introducerede verden for Frankie Vallis smidige, soulmættede og overjordisk smukke falset. Det var doo wop, der havde læst videre i poppens ABC, og musikken besad både lounge-elegance og det, vi senere kaldte street cred. De var med andre ord hverken malplacerede på et gadehjørne eller i en serveringsklub.

Da Dick Clark præsenterede sangen og disse nydelige, i virkeligheden ikke helt unge mænd af italiensk afstamning i sit American Bandstand-show var det, huskede han senere, som om alle pigerne i salen pludselig hed Sherry. Singlen var på rekordfart, fire uger, vandret fra en 91. plads til førstepladsen. Og lød som en overnight sensation.

I virkeligheden havde de sunget sammen i en halv snes år, ja, Valli, som egentlig hed Francis Castelluccio, havde i 1953 udsendt sin debutsingle under navnet Frankie Valley. Og som The Four Lovers havde kvartetten faktisk optrådt i Ed Sullivan Show med sangen ‘You’re The Apple Of My Eye’. I årene 1956-61 nåede gruppen at optræde under 13 forskellige kunstnernavne, bl.a. Franke Valle & The Romans.

I 1958 mødte Valli produceren og sangskriveren Bob Crewe. Han arbejdede sammen med The Royal Teens, som samme år hittede med ‘Short shorts’. Valli blev ven med den femtenårige Royal Teens-kapelmester, Bob Gaudio, men de mistede kontakten, da Gaudio forlod branchen til fordel for et sikrere arbejde som typograf. Da The Four Lovers søgte en keyboardspiller, lagde Gaudio billet ind, og The Four Seasons var en realitet. De havde aldrig hørt om Vivaldi, men tog navnet fra et lokalt bowlingcenter!

De sang kor for kunstnere som Bobby Darin, og singledebuterede i 1961 med ‘Bermuda’. En dag, de skulle øve, kom Gaudio lidt senere end de andre. Med sig havde han en sang, han lige havde brugt et kvarter på at skrive. De andre kunne lide den, og et par måneder senere var pigenavnet på hitlisteførstepladsen ændret fra ‘Sheila’ (med Tommy Roe) til ‘Sherry’.

Fire år senere blev engelske Red Squares verdensberømte i Skandinavien på at genopdage ‘Sherry’. En sang, de ligesom Frankie Valli (og Bob Gaudio) har glæde af den dag i dag.

Allerede i november 1962 meldte The Four Seasons sig igen. Denne gang med Crewe-Gaudio-kompositionen, ‘Big Girls Don’t Cry’, som var indspillet ved samme session som den – skal vi sige – stilbeslægtede ‘Sherry’. Også den lå på toppen i USA i fem uger. Også den sang kunne Red Squares og danskerne lide, som var det deres egen…

PS: I 2007 udgav Rhino et formidabelt bokssæt med cd’er og dvd med bandet, der nu blev brandet som ‘Jersey beat’, efter den musical, Jersey Boys, som stadig kører over there om kvartettens liv og levned.

FØLG MIG OGSÅ PÅ FACEBOOK

 

 

 

 

 

 

 

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top