Seal er ikke kun fotogen

Kommentarer slået fra
Seal er ikke kun fotogen

Hører man til de ikke helt få, der smuglæser ugeblade hos frisøren, har man ikke kunnet undgå at støde på den meget sorte sanger, Seal, og hans meget blonde kone, ’Next Top Model’- og ’Project Runway’-værten og eksmodellen Heidi Klum. De gør sig godt på billeder, og gerne sammen med deres fire børn, men billedet endte med at lyve. Efter syv års ægteskab blev parret sidste år skilt.

I dag runder Seal de 50.

Sangeren har dog gjort sig på andet end billeder. Musikalsk blev han fostret af det blomstrende britiske house-miljø i slut-firserne, og fik sit første store hit i 1991 med den selvkomponerede ’Crazy’.

Ifølge pasmyndighederne hedder han Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel, men blev hurtigt kendt i Londons funk- og soulmiljø som Seal, og da han i 1990 mødte produceren og lydarkitekten Trevor Horn var det slut med at synge kor.

Det endelige gennembrud kom, da hans sang ’Kiss from a Rose’ i 1995 kom med på lydsporet til Batman Forever.

Siden 1991 er det blevet til syv album – heraf to de senere år, hvor han hylder sine forbilleder, Smokey Robinson, Marvin Gaye og Lionel Richie i kopiversioner, der både er præcise og personlige.

Han har modtaget syv Grammy’er og Brit Awards.

Seals hjemmeside findes et bredt udvalg af hans videoer, som også viser hans spændvidde.

Ved koncerter udfolder han en næsten magnetisk udstråling i et repertoire, som han selv skriver med ubesværet talent og et kærligt nik til de førnævnte samt Bob Marley, Rod Stewart og Sting – Seal spiller som denne selv bas med udpræget gehør ligesom hans udsøgte stilsans står godt til akustisk akkompagnement.

Politisk tonedøv var Seal derimod, da han i oktober 2011 sang til en fødselsdagsfest i Grosnij for den tjetjenske præsident, Ramzan Kadyrov. Menneskeretsorganisationer bebrejdede Seal og de andre deltagende stjerner, at de fejrede en de facto diktator, berygtet for meget lidt demokratiske metoder. Skuespilleren Hilary Swank undskyldte siden sin medvirken og fyrede sin manager, mens Seal indkasserede sine efter sigende 500.000 dollar for at synge to sange og tweetede bagefter, at folk bare havde at blande ham uden om politik, tak.

FØLG MIG OGSÅ PÅ FACEBOOK

PR-foto: Warner Brothers

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top