Summer Wind

3 Comments

VARMEPLADE 16:

Var der noget, der ikke var særlig hipt i sommeren 1966, så var det Frank Sinatra, selve den tuxedoklædte legemliggørelse af det samfundssyn, rocken tog strøm på. Det eneste problem var bare, at manden sang så forførende godt, at jeg ikke var den eneste Sinatra-skabs-tilhænger i min omgangskreds. Og den sommer blev det lige pludselig legitimt at være det.

Årsagen hed »Strangers In The Night«, en skamløst romantisk kærlighedssang, iscenesat som selve grunden til at Gud har opfundet violinerne, og med Sinatra som sædvanlig helt oppe på toppen, styrende begivenhederne og følelserne.

Både singlen og det album, der bar sangens navn, blev storsælgere og skubbede Beatles og »Paperback Writer« ned fra førstepladsen på hitlisterne, men for de af os, der investerede 44 kr. og 50 øre i hele lp’en, var der flere oplevelser. Den største var en lille, hen- og medrivende sang ved navn »Summer Wind.«

Melodien var tysk, ligesom »Strangers In The Night«, men havde fået engelsk tekst af Johnny Mercer. Det er en sang om at få noget uventet forærende for så lige så uventet og uforklarligt at miste det igen. Forelskelsen kommer varm og bølgende som middelhavsvinden, siroccoen, og fader ud som de første efterårsstorme, og Frank synger som om han lige har prøvet det umulige – at fastholde en forelskelse, der er ovre. Det er ikke til at høre, at han samme sommer vil gifte sig med Mia Farrow.

Sinatra er ikke den eneste stjerne på denne indspilning. Den anden er arrangøren og orkesterlederen Nelson Riddle, som over to dage, den 11. og 16. maj, indspiller ni sange, der afrunder et mangeårigt samarbejde med Sinatra.

Duoen sætter ikke punktum ved at rekapitulere gamle prøvede partiturer. Næh, Riddle sætter subtil big band swing og Wivex-violiner op mod noget, der i dag lyder som et corny pornoorgel, men dengang var et nybrud i Sinatra-land – et småjazz’et el-orgel, der skiftes med strygerne til at udbygge ledemotivet. Orglet skulle senere samme år bane vej for soulsangeren Sinatra på sangen »That’s Life«.

»Summer Wind« er et beåndet musikalsk digt, som det modtagelige hjerte ikke kan undgå at lære udenad.  Og sangen kan sagtens høres som første skridt på vej mod Sinatras kunsterisk indbringende forbindelse med Antonio Carlos Jobim i februar 1967.

Frank Sinatra: Summer Wind. 1966. Tid: 2.50

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

3 Comments

 1. comment-avatar
  capac18. juli 2010 - 10:38

  Måske skal vi tilføje, at Peter Belli har sunget Summer Wind (på Ib Glindemanns plade “A String of Pearls” fra 1994). En rigtig god, swingende udgave, der viser Belli fra hans bedste fortolkerside.

 2. comment-avatar
  Torben Bille18. juli 2010 - 10:39

  Sådan. Hatten af for Mr. Peter. Altid.

 3. comment-avatar

  [...] Frank Sinatra sang smægtende som sommervinden i 1966, og samme år sang Nancy om sommervin. Sammen med Lee Hazelwood. “Summer Wine”, [...]

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top