Tapre Bjørn er død

Kommentarer slået fra

Johnny Preston meldes død, 71 år gammel. Nej, han var ikke med i Preston & Søn, men var en rockabillysanger, som i januar-februar 1960 lå tre uger øverst på Billboard’s Hot 100 med sangen ‘Running Bear’.

Preston stammede fra Texas ligesom J.P. Richardson, der havde skrevet sangen. Han er nok bedre kendt som The Big Bopper. Han omkom sammen med bl.a. Buddy Holly ved den fatale flyulykke i februar 1959, the day the music died. Og nåede, i modsætning til Holly, aldrig at få vist sit potentiale, men havde et hit i 1958 med ‘Chantilly Lace’.

Samme år hørte han ved et tilfælde Johnny Preston synge på en bar i Texas med bandet The Shades. Richardson havde, inspireret af en sæbereklame for Dove, skrevet en sang om indianeren Running Bear, som var brændt varm på indianerpigen White Dove. Var det ikke noget for Preston?

Johnny Preston havde hørt bedre sang, han fandt den fjollet, men en mulighed er en mulighed, så han indspillede den; med The Big Bopper og den George Jones på indianerkor. Pladeselskabet var sådan set klar til at udsende den som single, da flyulykken indtraf.

Man fandt det upassende at udsende den så kort tid efter, og ventede til oktober 1959 med at udgive sangen. Den kom ind på Hot 100, men var til at begynde med ikke særlig hot. Den røg hurtigt ud, men kom overraskende ind igen i november og endte med at slå Marty Robbins og sangen ‘El Paso’ ned fra førstepladsen.

Det var Prestons gyldne øjeblik. Siden fik han kun mindre hits, bl.a. med en version af ‘Leave My Kitten Alone’, som også The Beatles i øvrigt indspillede.

Running Bear fik en dansk fætter, da Thøger Olesen oversatte den til ‘Tapre Bjørn’. Den blev et dansktophit i 1969 for Peter Belli, og lidt af en landeplage. For mange beatmusik-tilhængere og søndags-ungdomsoprørere var sangen med til at cementere billedet af Belli som en sanger, der havde solgt ud til den fladpandede folkelighed.

Siden fik det billede heldigvis flere nuancer. Det samme kan man ikke sige om Running Bear.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top