The Rooftop Singers gik rent ind
Kommentarer slået fra
Der var et par måneder lige omkring årsskiftet 1962-63, hvor det musikalske landskab i USA så betryggende ud som det plejede. Hootenanny, den velopdragne og velfriserede afart af coffe house-folkemusik, var noget af det hippeste. Og Peter, Paul and Mary-succesen banede vej for lignende grupper. En af dem, The Rooftop Singers, påbegyndte i denne uge for 50 år siden deres anden uge på toppen af Billboards Hot 100 med deres version af ‘Walk Right In’, som i de år blev et sikkert lejrbåls-hit.
Primus motor i The Rooftop Singers var Erik Darling (manden i midten). Han hang ud i Greenwich Village sidst i 50′erne og lærte sig banjo og guitar. Inspireret af The Weavers dannede han sine egne grupper uden større succes, men kom faktisk med i The Weavers, da Pete Seeger i 1958 forlod gruppen. Darling hjalp med vokalvævningen i fire år, før han blev solist.
Ved et tilfælde hørte han sangen ‘Walk Right In’ på en gammel 78′er fra 1930 med komponisten Gus Cannon og hans band, The Jugstompers. Darling hørte straks sangens potentiale, fandt sammen med to venner, guitaristen Bill Svanoe, og jazzsangeren Lynne Taylor, som havde sunget med Tommy Dorsey og Benny Goodman.
The Rooftop Singers var på sæt og vis en designergruppe, lavet til lejligheden og til sangen, som de i øvrigt måtte vente et halvt år på at indspille, fordi Darling ikke kunne skaffe to tolvstrengede guitarer, men til sidst særbestilte dem fra Gibson.
Kendere af originalversionen vil notere sig, at Darling også filede teksten lidt til, så den ikke blev så hillbilly-rå. F.eks. blev linjerne “Everybody’s talking about a two way woman” til “everybody’s talking about a new way of walking.” (YouTube-link)
The Rooftop Singers havde andre, ikke nær så store hits (og en dansk gruppe som The Immigrants er ikke uden inspiration fra dem). Efter næsten fem år kom de ned fra taget og gik hver til sit.
For komponisten, den dengang 70-årige Gus Cannon, betød hittet selvsagt en livsomvæltning. Vinteren før havde han pantsat sin banjo, fordi han måtte have penge til koks til at fyre sit gamle utætte hus i Memphis op med.
‘Walk Right In’ blev afløst på førstepladsen af Paul and Paula og deres ‘Hey Paul’ (som Capac skriver om). Ude i horisonten kunne man høre en tsunami-lignende bølge tage fart. Den blev kendt som ‘the British Invasion’, og den nøjedes ikke med at spadsere ind, men rev den gamle musikorden med sig på sin vej.
Illustration: Albumudsnit.
About the author
Anmeldelser

Charles Bradley bløder stadig
No CommentDa Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60
No CommentFor mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]