Wade Mainer 1907-2011

Kommentarer slået fra

Sangeren og banjospilleren Wade Mainer opfandt ikke bluegrass-musikken, men han moderniserede den, så den flyttede sig fra folkemusik til populærmusik. Nu meldes han død, 104 år gammel, men går over i historien som en af de første, der fandt på at spille fingerspil på banjoen med to fingre, og blev dermed inspiration for så forskellige navne som Earl Scruggs, Bill Monroe, Dolly Parton, The Byrds og Ry Cooder.

Da Wade Eckhart Mainer før Første Verdenskrig begyndte på banjoen på forældrenes husmandssted i bjergene i North Carolina, var instrumentet ikke et soloinstrument. Det var han med til at gøre det, og i de forskellige konstellationer han i mellemkrigsårene optrådte i under navnet Sons Of Mountaineers raffinerede han samtidig de vokalarrangementer af de traditionelle sange, som siden dannede skole, både i country og senere i folk.

Han blev i 1937 gift med sangeren Hillbilly Lilly alias Julia Mae Brown. De optagelser, der findes med dem, viser en duo, båret af både blues og bluegrass. Sangen ‘Sparkling Blue Eyes’ blev et hit, som bragte Mainer til Det hvide Hus for at spille for præsident Roosevelt og fru Eleanor (som han ved den lejlighed kom til at spilde is på).

Årene under Anden Verdenskrig var hårde ved Mainer. Han arbejdede på en bilfabrik og havde ikke råd til at bruge sin rationerede benzin på at køre til de radiostationer, der gerne ville høre ham. Han skulle jo også gerne kunne køre på arbejde.

Han gled derfor ud af billedet, og en ny generation tog over. Efter krigen blev han nyvakt som kristen og holdt op med at spille, men vendte tilbage til scenen i 1961, og nåede faktisk at blive dokumenteret på en række gospelplader. I en alder af 95 debuterede han på Grand Ole Opry, countrykulturens Mekka, og beviste, at han musikalsk ikke var nogen oldsag.

Illustration: Branchemagasinet Cashbox gjorde tidligere i år Wade Mainer til coverboy.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

Related Articles

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top