Davy Crockett er død

Kommentarer slået fra

Vaskebjørnene og flodpiraterne kan sove roligt. Præriens bedste mand er død. Skuespilleren Fess Parker sov stille ind torsdag, 85 år gammel, men vil for altid være en lyslevende del af myten om Det vilde Vesten. I hvert fald for de titusinder, der som en af deres første og største tv- og filmoplevelser havde den næsten to meter høje Parkers legemliggørelse af legenden Davy Crockett, den ærlige og retfærdighedssøgende pelsjæger, der for amerikanerne betyder lige så meget som Robin Hood for englænderne.

Det var Disney-koncernen, der i koldkrigs-50’erne mindede amerikanerne om deres stolte fortid ved både at producere tv-serie og spillefilm om Davy Crockett. Parker var perfekt castet til rollen, som ydermere kastede en sang af sig, ’The ballad of Davy Crockett,’ som i fem uger var nummer et i USA med sangeren Bill Hayes, og som også nåede hertil og var underlægningsmusik til en veritabel Crockett-mani, der for alvor fik branchen til at ane potentialet i merchandise – noget, man senere er kommet ret godt efter. Enhver rask dreng ønskede sig en pelshue som den, Parker bar i filmene, men lommepenge var ikke, hvad de er i dag, så mange af os måtte tage til takke med en plastic-tomahawk.

Da Davy Crockett-bølgen fladede ud, fortsatte Parker ad western-sporet, og portrætterede Daniel Boone, en anden af dem, der byggede Vesten. Tv-serien om Boone kørte over 300 gange, hvorefter Fess Parker sagde nej til titelrollen i McCloud-serien. Han havde redet nok.

Parker passede på sine penge, og efterlader et anset vinhus i Los Olivos i Californien til sin familie, der tæller den et år yngre hustru, Marcella, en søn og en datter og elleve børnebørn. Af vingårdens hjemmeside fremgår det, at man desværre ikke har flere signerede Parker-portrætter på lager. Godt, at vi er en del, der aldrig glemmer, hvordan han så ud.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top