Dennis Hopper er kørt hinsides

1 Comment

Dennis Hopper rapporteres død. Af kræft. Og selv om han efter alt at dømme ikke var nogen nem person at omgås, ja, en del i Hollywood og omegn vil sikkert kalde ham en gennemført dum skid, var han også en ret god skuespiller og krævende instruktør. Under alle omstændigheder stak Hopper ud fra normen.

Derfor så han også sig selv som det perfekte valg i ‘Easy Rider’ som den narkotikasælgende biker Billy, der sammen med (produceren) Peter Fondas ‘Captain America’ på deres custombyggede motorcykler rider ud for at finde Amerika – ‘and couldn’t find it anywhere’. De var ikke ‘engle’, men de gav mindelser om det. Og det var med vilje, for det var på den tid, hvor Hell’s Angels stadig var i nogenlunde good standing (indtil Altamont samme år satte en stopper for det), og mange hippier nærede en hemmelig drøm om at være mere sej end den batikfarvende kæreste tillod.

Det er længe siden, jeg har set filmen, som handler om at være oppositionel i et konformt samfund. Fedt tema, ikke? Så jeg ved ikke om den holder, men det gør billedet af den dynamiske duo på vej ud ad den endeløse landevej, Springsteen senere skabte en karriere på at besynge.

Lydsporet holder i hvert fald. The Band’s ‘The Weight’ var med og vi pullede allesammen ind i Nazareth det år, The Byrds fløj og Steppenwolf brugte filmen som et MTV-vindue og fik et verdensgennembrud med deres ‘The Pusher’.

Hopper var aldrig venlig som en hippie. Han sloges og skændtes, hvor og når han kunne komme til det. Og klarede sig kun med nød og næppe gennem 70′erne på kokain og biroller i b-film. Siden revancherede han sig ikke mindst i Lynch-mesterværket ‘Blue Velvet’ og før det som fotografen i ‘Apocalypse Now’. Roller som han gjorde store. Senere blev han vist nogenlunde clean. Af og til. Bare ikke i sit forhold til kvinder, som han enten chikanerede eller det modsatte.

Man mindes Elvis-sangen ‘if you’re looking for trouble’

På sine ældre dage blev manden, der i 50′erne havde sine første roller i James Dean-filmene ‘Vildt blod’ og ‘Giganten’, en estimeret fotograf. Et billede vil han dog altid blive husket for. Og det tog han ikke selv. Du ser det herover.

Han nøjedes med at iscenesætte det. Og gjorde sig selv og Fonda til ikoner for en tid, hvor man kunne komme galt afsted ved at køre for meget i frigear.

Må Dennis Hopper omsider få ro, hvor end han nu er endt.

Kollega Capac har også haft smøreolien fremme i anledning af dødsfaldet. Se her.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top