Beatles for alle – nu på tv
1 CommentMusikformidling på tv burde være noget af det naturligste for DR. Sådan er det desværre langt fra. Og med formidling mener jeg her programmer, hvor man ikke kun hører og ser musikken, men bliver gjort klogere på den uden at føle, at man bagefter skal til eksamen i det, man har oplevet.
Forstå mig ret: Der er bestemt ikke noget galt i ’bare’ at spille musikken. Et af de mest sejlivede eksempler er den føljeton, der under navnet ’Dagens sang’ kører på DR K, hvor man præsenterer en gammel dansk sang i et nutidigt filmisk regi.
Kritikere vil givet føle kulturarven besudlet af al den vaseline på kameraet, men hvorfor skal DR Pigekoret nøjes med at lyde godt? Og det er faktisk fornyende for en sang som ’Sangen om Larsen’ at blive formidlet af et kor, der stramt koreograferet som rytmiske mappedyr opfører den på en af DR Byens rulletrapper.
Men om sangens tilblivelse og (kultur)historie får man ikke noget at vide.
Det gør man til gengæld i miniserien, ’Beatles forever’, som netop er startet på DR K i anledning af 50 års jubilæet for deres første singleudgivelse (i England). Her tegner og fortæller Beatles-eksperten, musikeren Per Wium, om nogle af hemmelighederne bag Beatles-lyden. Modelleret efter hans eksemplariske manual over emnet, Beatles for alle.
Billedsiden er lavbudgetteret – selvstændige producenter som Ulrik Holmstrup forgyldes ikke, når de sælger produkter til f.eks. DR – men i en sollys karnap lykkes det faktisk ikke alene at få levendegjort, men også at få kastet nyt lys over de sange, der med Wiums ord er så karakteristiske, at vi genkender dem efter få sekunder.
Han beretter nærværende og med lektoralt lune hvorfor, og i det første program, om ’Love Me Do’, bestod hemmeligheden af parallelle kvarter og kvinter, den dobbelte lead-vokal og dèt at Lennon-McCartney ikke anede, at de brød musikalske regler. De fulgte bare deres intuition. Resultatet blev som bekendt musik, der satte en ny, aldrig overgået standard.
Det bliver man frydefuldt mindet om af Per Wiums to gæster, sangeren Karoline Gro Budtz (billedet – pr-foto) og den i al underspillethed fremragende guitarist, Søren Bødler Madsen. Til daglig nytolker de i deres duo Beatles-kataloget begavet.
I DR K-serien spiller de ’bare’ sangene. Om ’Love Me Do’ sagde Wium, at det er en af de sange, hvor teksten fylder meget lidt, når man skriver den ud. Den skal høres. Så kan en god sanger forlænge sangen til en evighed. Det kunne Karoline Gro Budtz. Hun lyder som grunden til, at Lennon-McCartney skrev ’Love Me Do’.
I aften får hun ’Blackbird’ til at flyve.
Beatles forever, DR K hverdage kl. 19.50
Foto: Lars Schou/DR ©
Seriens afsnit vil løbende kunne ses på www.dr.dk
Denne anmeldelse kan også læses i dagens trykte udgave af Politiken.
About the author
1 Comment
Anmeldelser

Charles Bradley bløder stadig
No CommentDa Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60
No CommentFor mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]
Det emmer sgu af rå og primitiv rock’n’roll energi…
Læs Ian MacDonalds fremragende Revolution in the Head – helst på originalsproget.