Dengang politiet gik i pastel

1 Comment

I dagens Politiken sender jeg Don Johnson denne fødselsdagshilsen:

Miami vice18

Nu om dage skal man langt ud på landet for at finde nogen, der synes, det er smart med oprullede jakkeærmer, men de findes. Den ansvarlige for det hedder Don Johnson. Han fylder 60 i morgen tirsdag, og hører i dag til de mange, der befolker den levende kirkegård for b-filmskuespillere, men engang var han altså både idol og modeikon, modsat de tweedklædte betjente, man ser p.t. i tv-serier som Blekingegade.

Årsagen var ’Miami Vice’, Michael Manns tv-serie om to civilstrømere, der afslappet stressede rundt i en lang solbeskinnet rockvideo, hvor tøjet var pastelfarvet og af Armani, bilerne Ferrari, pigerne som skåret ud af en Playboy-kalender og hvor Johnson som den cool Sonny Crockett i 110 episoder (og en film) 1984-89 udgjorde et makkerpar med Philip Michael Thomas som Ricardo Tubbs, der naturligvis var sort, så den politisk korrekte balance blev opretholdt. Det var underholdende med drengerøvscharme og absolut forglemmeligt, men stilskabende. Især for musikvideogenren. Jeg har ikke genset dem. Der findes ting, som har bedst af at køre i erindringen.

Don Johnson har aldrig siden matchet den serie, som han kæmpede sig vej til fra de nederste rækker i filmhierarkiet. Har man set Joey Tribbiani i Friends, har man en fornemmelse af, hvordan Johnsons liv før ’Miami Vice’ var.

I virkeligheden stammer han fra Midtvesten, men flyttede til Californien sidst i 60’erne, hvor han som så mange andre forsøgte sig med rocken, bl.a. i et band, der talte senere medlemmer af Grateful Dead. Han blev skuespilleruddannet, fik småroller, mødte den 14-årige Melanie Griffith som 22-årig, blev gift med hende, skilt, gift igen og endelig skilt fra hende i 1996. Da var han med succes i gang med serien ’Nash Bridges’, hvor han genopførte Sonny Crockett – nu uden oprullede ærmer.

I ’Miami Vice’ havde Johnson en krokodille som kæledyr. Den hed Elvis. Og musikken har altid været en del af hans liv. Ja, faktisk fik han i 1986 et hit med ’Heartbeat’, det første af to albums, som ikke var så ringe som anmelderne ville have os til at tro, og bød på medvirken af Willie Nelson, Bonnie Raitt, Ron Wood og Barbra Streisand, som Don Johnson på det tidspunkt havde et mediedækket forhold til.

Filmrollerne er fortsat med at komme. Ikke i Oscar-klassen, men nok til at han kan klare dagen og vejen, selv om konkursen et par gange har været overhængende. Det koster givet at leve som den stjerne, man ikke længere er.

I 2002 kom Don Johnson under mistanke for hvidvaskning af penge efter at være blevet stoppet ved schweizisk-tyske grænse i sin sorte Mercedes, tilsyneladende med beviser på ulovligt at have overført millioner af dollars. Sigtelsen blev frafaldet i en sag, der virkede som taget ud af – ja, Miami Vice.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

  1. comment-avatar
    CAPAC » Miami Vice14. december 2009 - 10:47

    [...] Torbens udførlige omtale af Don Johnsons 60-års fødselsdag sendte mig en tur tilbage til firserne. Dengang, hvor den amerikanske detektivserie Miami Vice løb over skærmen med Johnson og Philip Michael Thomas i hovedrollerne som to lapse med skydere, hurtige biler og lige så hurtige damer i det solrige Miami. Jeg så nu og da serien, men blev aldrig rigtig indfanget af yuppidetektivernes univers. Til gengæld gik Jan Hammers musikalske tema lige ind. Den tjekkiskfødte Hammer (med en glorværdig fortid i John McLaughins Mahavisnu Orchestra) leverede et af firsernes mest fængende temaer og var med til at sende seriens lydspor til tops på den amerikanske hitliste med flere platinplader som resultat. To Grammyer – en for Bedste Popinstrumental Udførelse og en for Bedste Instrumentalkomposition – blev det også til. Det skal dog tilføjes, at omtalte soundtrack var spækket med kendte navne som Glenn Frey (Eagles), Chaka Khan, Phil Collins (m. monsterhittet “In the Air Tonight”) og Tina Turner. Selv om temaet er meget firseragtig med sin dyrkelse af electronicalyd og high-tech-produktion, så synes jeg stadigvæk den dag i dag, at stykket fænger. [...]

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top