Sambabold hver søndag

2 Comments

For tiden virker det ikke sådan, men der er andre fodboldspillere end Messi og andre klubber end Barcelona. F.eks. tryllekunstneren Neymar og hans (og Pelés) klub, Santos. Det kan man forvisse sig om hver søndag, hvor TV2 Sport har fået den oplagte ide at sende direkte fra den brasilianske liga.

Anledningen er nok, at Brasilien er kommende VM- og OL-værter, men faktisk er der tale om et sportsjournalistisk nybrud.

Mens alle siden 1958 har berømmet den såkaldte sambafodbold, har vi stort set kun kunnet se den ved netop VM. Det var til at forstå dengang tv var i sort-hvid, og vi var en del knægte, der skrev fanbreve til klubber, vi aldrig havde set og retur fik eksotiske klubnåle, flagvimpler og pressebilleder fra klubber som Gremio, Vasco da Gama, Santos og Flamengo, der blev myteomspundne navne. Nu om dage kan det kun være en særlig europæisk afart af bedre vidende programlæggerprovinsialisme, der dømmer brasiliansk klubfodbold offside. Den kunne sportsligt forsvares i de lidt for mange år, hvor sporten var nødlidende, fordi store og små talenter i hobetal tog til Europa mod velbetalt eksponering. Det gør de stadig, men der er kommet en ny optimisme i brasiliansk fodbold, som ikke kun er 30 meter-driblinger og saksespark ad libitum.

TV2 Sport er ikke selv ved sidelinjen i Campeonato Paulista, en af de delstatsturneringer, der leder frem mod landsfinalen, Brasileirão. Langdistancereferenterne, Lars Apel og Peter Schulz, kunne godt fortjene en medkommentator at spille op imod, men det er budgettet ikke til. I stedet havde de gjort deres hjemmearbejde. De virker, som om de ved, hvad de ser, og evner at gøre det omstændelige lokale turneringssystem forståeligt og supplerer med lige dele gossip og fodboldfaglighed.

Vi får at vide, at den lidt for velvoksne veteran Adriano holdes indelukket på et hotelværelse op til kampene, så han ikke forgriber sig på buffeten, men også, at Santos’ træner har klaget til fodboldforbundet over dommer- og modstanderforfølgelse af netop Neymar, der var alle vegne i sidste søndags underholdende 1-0 sejr over et andet storhold, Corinthians.
Undervejs får man at vide, at der er mere information på TV2 Sportens hjemmeside. Jeg har ikke der fundet noget, der begrunder henvisningen. Man har åbenbart endnu ikke fået overbevist webredaktionen om, hvor godt dette nye initiativ er.

Man kan finde en liste over brasilianske turneringskampe – fra 2011. Og så en tilsvarende fra 2002! Til gengæld er stillingen i den slovenske superliga smukt opdateret.

I aften fløjter TV2 Sport op for kampen mellem Garrinchas gamle klub, Botafogo, og Palmeiras. Mine støvler tripper utålmodigt.

Brasiliansk fodbold, TV 2 Sport søndage kl. 19.55 samt Sambabold! samme kanal mandage kl. 21.30.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

2 Comments

 1. comment-avatar
  René Hansen20. marts 2012 - 22:02

  En enkelt lille ting : Delstatsturneringerne leder ikke frem mod ” Brasileirao “!!!!

  “Brasileirao” og en delstatsturnering er to selvstændige turneringer……

 2. comment-avatar
  Torben Bille21. marts 2012 - 07:33

  Som jeg skrev: Et omstændeligt og uforståeligt turneringssystem:-) Tak for præciseringen.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top