Geordie – flere facetter end falset
Kommentarer slået fraHvilken gruppe var mest populær i Danmark i 1966-67? The Beatles, Stones, The Walker Brothers? Gode bud, men ved scenekanten, hvor teenagepigerne trængtes om at komme til, så det grangiveligt ud, som om det var fem falsetsyngede englændere. De kaldte sig Red Squares.
Frontfigurerne var Ronnie Martin og charmetrolden David Garriock, bedre kendt som Geordie, fordi hans opvækst foregik i Nordengland. Nu om dage holder han til i Holbæk, for han blev her, da pigehvinene stilnede af. I dag fylder han 70.
Red Squares fornyede ikke musikken, men de er et godt eksempel på, at musikalitet og spilleglæde tit er lige så levedygtig som (fortænkt) originalitet. Geordie & co.’s recept var simpel: Lydefrie kopier af sange, som ikke var alt for kendte i Danmark og nærmeste omegn. Mange tror f.eks. den dag i dag, at Red Squares var først med ‘Sherry’, ‘Big Girls Don’t Cry’ og ‘People Get Ready’. Det var nu The Four Seasons og The Impressions, men de hittede ikke herhjemme.
Geordie og hans kammerater havde siden 1964 levet af at spille til dans, bl.a. på de amerikanske og britiske baser i Frankrig og Vesttyskland. Det blev man god af. Både til at synge og til at performe, for der skulle en del til at fastholde opmærksomheden.
Da danske bands dengang ikke sang godt, og slet ikke sammen, virkede Red Squares’ vokalharmonier som en åbenbaring og en inspiration. Og deres professionalisme befandt sig ligesom i en anden division.
Mangel på selvstændigt materiale og en evig, slidsom kamp om arbejdstilladelser opløste dog bandet i 1969. Geordie tog en afstikker til Sverige. Derovre udgav han et album og en række singler, før han kortvarigt gendannede gruppen i Danmark. En skilsmisse fik ham til at eftertænke sit liv. Han arbejdede de næste år som underviser på musik- og efterskoler. Og udbyggede og fintunede sit eget lydstudie.
I 1989 gendannede han gruppen med den velsyngende, originale trommeslager Howie Gee (Goldman), og enhver, der har set dem live, vil vide (YouTube-link), at det nok er nostalgisk, men absolut ikke afdanket. Geordies stemme kan stadig kvalificere til medlemskab af Beach Boys; et band, der stadig leverer en del af repertoiret ved Red Squares-koncerterne.
At Geordie har flere musikalske facetter end falsetten, kan man høre, når fødselsdagen markeres med soloalbummet All of this. Det udkommer midt i september og er hans første siden 2006-cd’en, der bar en titel, der kunne stå som motto for hans tilgang til musik i det hele taget – »Rock you gently«.
Foto: Karen Franch & David Garriock
Denne omtale kan også læses i dagens Politiken i en lidt kortere udgave.
About the author
Anmeldelser

Charles Bradley bløder stadig
No CommentDa Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60
No CommentFor mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]