Joe Dowell’s one hit wonder

Kommentarer slået fra

I denne uge for 50 år siden var der omsider skiftedag på toppen af Billboards Hot 100. I hele syv uger havde pladsen tilhørt Bobby Lewis. Op på førstepladsen hoppede en sang, som var kendt. Både i Tyskland og i USA, men ikke lige i denne version.

‘Muss I’denn zum Städtele hinaus’ hittede i Tyskland med Gus Bacchus i Bert Kaempferts arrangement, men amerikanerne kendte denne folkemelodi med originaltekst af Schiller fra den spritnye Elvis-film G.I. Blues.

Den havde produceren Shelby Singleton været inde og se ved en privat forevisning. Og i modsætning til de fleste andre gik han ikke ud af biografen nynnende titelsangen og ‘Stuck On You’. Han kunne ikke slippe ‘Wooden Heart’, som ‘Muss I’den’ var blevet til. Da Elvis havde en ny single på vej (‘I Feel So Lucky’) skønnede Singleton, at man nok ikke ville singleudsende ‘Wooden Heart’.

Et år før havde en ung mand fra Bloomington, Indiana med et clean cut all american look været til audition hos ham. Nu havde Singleton fået Joe Dowell i sin stald på Mercury Records, og den første sang, Dowell indsang var ‘Wooden Heart’.

Elvis-versionen anvendte både tuba og orgel. Singleton strømlinede arrangementet og lod Ray ‘Everything is beautiful‘ Stevens spille et orgel, der til forveksling lød som en trækharmonika. En bassist efterlignede tubaen. Få dage efter indspilningen lynudsendtes singlen, og Dowell blev sendt på en intensiv turne med sangen:

http://www.youtube.com/watch?v=1cydaWO7y9k

Det kunne betale sig. Det tog hans version ni uger at nå til tops. Det mærkelige ved hele den historie er, at Elvis-udgaven samtidig var et stort hit i Europa. Den kom først på en amerikansk Elvis-single i 1964 – som b-siden til ‘Blue Christmas’.

Joe Dowell fik to andre, meget mindre hits, før civilkarrieren kaldte. Han fik et aktivt liv i reklame- og kommunikationsbranchen, og er i dag 71 år.

Selv nærede han aldrig nogen illusioner om sin betydning: “I’ve had my fourteen-and-a-half minutes of fame”, udtalte han engang.

Tom Petty var en af de mange, der hørte hans ‘Wooden Heart’. Det kom der en porøs, renhjertet coverversion ud af.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top