Lasse råber ikke op

Kommentarer slået fra

For fem år siden brændte det i et pizzeria i Bjerringbro. Den nystartede tv-kanal, TV2 News, var på pletten og dækkede bålet, som var det en verdensbegivenhed – fra en helikopter. Siden er der skruet mærkbart ned for nyhedshelikopteren, som nu kun bruges til panoramabilleder eller hvis vi ikke kan forestille os, hvordan der ser ud på valgnatten på vejen mellem Helle Thorning Schmidts bopæl og Vega på Vesterbro.

Til gengæld er der skruet godt og grundigt op for TV2 News som kanalen, der trods alle fordomme om at servere journalistisk fastfood faktisk er endt som en reel og langt mere seerstærk konkurrent til Deadline. Elitær i folkelig forklædning.

Betragtningerne er ikke kun mine. Jeg deler dem med denne avis’ medieredaktør og Lasse Jensen. De markerede femåret for TV2 News i Jensens P1-magasin ’Mennesker og medier’.

Han og Jakob Elkjær var sådan set ikke uenige. Det behøver man heller ikke være for at bidrage til et godt program. I den henseende er ’Mennesker og medier’ en anomalitet i mediebilledet.

Det skorter ellers ikke på meninger nu om dage. Vi kalder det debat, men i virkeligheden er det oftest stopursstyrede skænderier, mere eller mindre antændt og opildnet af studieværter, der ikke er ansat til at lytte eller spørge ind, men får deres penge for at promovere sig selv, tale i munden, afbryde og tage ordet. Karisma eller krukkeri – ingen får lov at være over eller bare ved siden af folk som Clement Kjersgaard og Jens Olaf Jersild.

Sammenlignet med dem bliver radio for kunderne den rene balsam for dialogen. Der er ingen distraktionsmuligheder. Det talte ord gælder.

Lasse Jensen behøver ikke råbe op eller slå ud med armene for at udstråle autoritet. Han er ikke konfrontatorisk, men underspillet i sin uimponerede skarphed, og han holder fast. Også når han i sin kritik af sin egen stand nærmer sig det flagellantiske. Sørgeligt præcis var han i sin beskrivelse af tidens journalistiske lemmingeadfærd og af den kollektive stemningsoppiskning blandt Christiansborg-journalister, der forvandler små fejl til store overskrifter med det resultat, at en del alvorligere, men ikke så forsidesexede historier bliver fortrængt af en langt mere tabloid dagsorden.

Andre gange går der lidt for meget fagsnak i programmet; som i fredags, hvor fire mennesker var indforskrevet til at tale om journalistuddannelsen. Det var et indslag i kategorien ’vigtigt, men kedeligt’.

En undtagelse, der bare bekræfter, at ’Mennesker og medier’ som regel er en demokratisk nødvendighed.

Mennesker og medier, P1. Hver fredag kl. 13. Genudsendes lørdag kl. 11.03 på FM, og hver mandag på DAB kl. 20.03.

Dette er en lidt længere udgave af den tv-anmeldelse, der i dag kan læses i printudgaven af Politiken.              

Foto: Agnete SchlichtkrullDR

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top