Manden der lagde masken

2 Comments

Det virker som en evighed siden Peter Gabriel som frontfigur i Genesis på en og samme gang gjorde rocken mere spektakulær og introvert end den kunne rumme. Han kunne ikke selv holde til modsætningen. I 1975 smed han maskerne. I morgen fylder han 60. Og siden afskeden med Genesis har han ikke alene gået, men skabt sine egne veje med en musik, der har nægtet at følge tiden, men måske netop derfor har haft stor succes. Ikke kun hos kritikerne, for deres ros kan ingen leve af.

Der skal et vist (over)mod til at opkalde sine første fire soloalbums efter ens eget navn, men sangene skilte sig ud. Den dynamiske soulpastiche ”Sledgehammer” om sexlivets komplikationer blev, ledsaget af en innovativ video, et verdenshit i 1986, men før det havde han sat en ny, endnu ikke overgået standard for politiske sange med ”Biko”, en hyldest til den sydafrikanske anti-apartheid-aktivist, der efter alt at dømme døde af politibrutalitet. Og Kate Bush-duetten ”Don’t Give Up’ lød som en kærlighedssang, men handlede om arbejdsløshed. Ikke just det stof, hitlister gøres af.

Efter kommercielt og kunstnerisk klimaks med albummet ’So’ i 1986 virkede det, som om Gabriel var tilfreds med at have vist U2’s Bono og Phil Collins, hans afløser i Genesis, hvem der skyldte hvem hvad vokalt.

GABRIEL blev drivkraft i WOMAD, World of Music, Arts and Dance, som er en både rejsende og virtuel ambassade for nødvendigheden af at åbne sig for den tredje verden. På den måde byder Gabriel globaliseringens uniformering trods. Her kan man møde alt fra usbekisk over indisk til japansk musik plus selvfølgelig den rigt facetterede afrikanske musik. Han har introducerede senegalesiske Youssou N’Dour for et vestligt publikum.

Det samarbejde blev for Gabriel en platform for et uegennyttigt arbejde for bl.a. Amnesty. Han har også økonomisk støttet andre sager, men uden den selvpromoverende selvgodhed, andre kollegaer ynder at promenere. Han gav penge til Labour, da Tony Blair var ved magten, men gik op imod Blairs krigsdeltagelse i Irak. Og sammen med Sir Richard Branson finansierer han tænketanken The Elders, et Nelson Mandela-anført forum for tidligere statsmænd- og kvinder. Logisk nok fik Gabriel ’Man of peace’-udmærkelsen i 2006 i Nobel-regi. Tre år senere fik han Polar-prisen for sin musik.

SIDELØBENDE med WOMAD etablerede Gabriel Real World, som er et produktionsselskab, men også et værksted for ideer, der bygger bro mellem ny teknologi og musik. Et godt eksempel er albummet ’Big Blue Ball’ fra 2008, hvor Gabriel lod irske Sinead O’Connor møde navne som den congolesiske soukous-musiker Papa Wemba og den belgisk-arabiske sanger Natacha Atlas. Pladen blev distribueret digitalt udenom de normale kanaler, og sikrede Gabriel langt større indtægter end han ville have fået på en normal pladekontrakt.

I 70’ere opfandt Gabriels far et telefonisk ’dial-a-program’-koncept. Inspireret af det iværksatte Gabriel og nogle forretningspartnere i 1999 OD2, en digital on-demand-tjeneste, som fik vokseværk, og i 2004 blev solgt videre for 21 mio. pund. Nogle af pengene planlagde Gabriel at investere i Mudda, et alternativt distributionskoncept, sammen med Brian Eno, for som han siger: ”En ny verden skabes, mens en anden dør, og hvis vi kunstnere ikke involverer os, så vil vi blive røvrendt, som vi har haft for vane at blive …”

SOM MAN kan regne ud, er der blevet længere mellem egentlige Gabriel-plader. Han har istedet brugt tid på filmmusik; Allan Parker’s ’Birdy’ og Scorcese-melodramaet ’The Last Temptation of Christ’ nød godt af det. I en helt anden boldgade blev han i 2009 Oscar-nomineret for Wall-E-sangen ’Down to earth’, skrevet sammen med Thomas Newman, fætter til Randy Newman.

Randy Newman er meget apropos en af dem, Peter Gabriel hylder, når ’Scratch my back’, hans første album i otte år, udkommer i disse dage. Titlen antyder indholdet, som er fortolkninger af sange, Gabriel ville tage med til sin øde ø. Selvfølgelig med trådløs opkobling. Der bliver sange af bl.a. Magnetic Fields, Paul Simon, Lou Reed, Talking Heads, Bon Iver, Neil Young og Radiohead. At dømme efter smagsprøver er der tale om kopier, der er alt andet end rygklappende. Helt i Peter Gabriels ånd. Han har aldrig været nogen engel, men alligevel altid fløjet højt.

Foto af Steve Double fra forsiden af Hit – the defenitive two cd collection, 2003

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

2 Comments

  1. comment-avatar
    capac12. februar 2010 - 09:53

    Apropos hitsene, så skal vi ikke glemme hans første solosingle, den spirituelle Solsbury Hill, der ud over at være en uhyre iørefaldende popsang er blevet brugt i flere film og planket af mange andre kunstnere. Og så til lykke med dagen!

  2. comment-avatar

    [...] har skrevet en artikel – Manden der lagde masken – i anledning af Peter Gabriels 60-årsdag i morgen, og det fik mig til at finde min [...]

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top