Omkring Elbæks exit

2 Comments

I journalistfaglige debatfora på nettet er der ingen kø ved håndvasken efter Uffe Elbæks exit. Ingen journalister synes nemlig, de har snavsede hænder. Det var hans egen skyld, hedder det i den selvafstivende konsensus, journalister forpupper sig i, når man antyder, at standen i almindelighed og Christiansborg-journalister i særdeleshed har et medansvar for det, TV Avisens chefanalytiker, Ask Rostrup, i en forsvarstale på www.journalisten.dk kalder »den politiske virkelighed«.

Af og til kunne man ønske sig, at journalisterne gjorde som Jan Pytlick under håndbold-EM – genså ’kampene’ på video for at se, hvad man kunne gøre bedre næste gang, og gerne i slow motion, for det er i detaljen, vi tydeligst ser mediehyænen lette ben. Som da Margrethe Vestager efter et gruppemøde prøvede at tale med journalisterne. De ville bare råbe mod hende i den der krydsforhørsstil, der viser, at de har set for mange film. En af dem blev ved med at spørge, om hun havde forsøgt at overtale Elbæk til at blive. Og når jeg skriver ’blev ved’, underdriver jeg. Hvad skulle vi bruge svaret til? Vestager gled elegant af ved at sige, at hun havde en aftale med nogle gule ærter.

Den journalistisk dyd om at bide sig fast til benet knaser bliver til en kliche, når benet viser sig at være en protese.

Elbæks dispositioner har virket dubiøse og hans krisehåndtering har været uskøn, men det sidste har han så fælles med nyhedskoblet, som ikke skuffede fordommene, men kørte sig selv op til et glammende hysteri, der overdøver perspektiv og proportioner. Som Berlingskes blogger, Mads Kastrup, skrev: »Havde Borgens journalister og kommentatorer dækket Cuba-krisen, var de formentlig faldet døde om af ophidselse ved første telegram … Eller de var muligvis bare gået hjem i erkendelse af, at så afgørende konfliktstof har de intet sprog for.« (Læs hele indlægget her)

Senere på aftenen var Marianne Jelved gæst i Kulturen på News, og fortalte Stephanie Surrugue, at »kunst er det, der får os til at hænge sammen.« Det samme tillader hverken politikere eller journalister politik at være.

Men TV2 fik da luftet helikopteren i torsdagens løb. Tænk, den kan selv i dagslys finde ind til Kulturministeriet, hvortil der to gange før overdragelsesforretningen blev stillet om til juniorreporteren, som i breaking news-toneleje betroede os, at bordets buketter i cellofan var til den afgående og den nye minister. Han kunne ikke sige, hvem der ville få hvilke blomster. Stay tuned … Måske når han næste gang at binde sit slips ordentligt.

News ville dog ikke være News, hvis ikke der i ventetiden var blevet plads til en ganske fornuftig snak om Elbæks eftermæle. Teaterdirektør Martin Tulinius og den synftige musikerformand, Anders Laursen, lagde ikke fingrene imellem, men var ikke uden empati.

Derpå fulgte et indslag om, at der nu er så godt som ryddet for lumske landminer – i Uganda.

Illustration: Officielt billede af Steen Brogaard fra Folketingets hjemmeside.

Denne tv-anmeldelse er en lidt længere af den, der står i dagens printudgave af Politiken.

FØLG MIG OGSÅ PÅ FACEBOOK

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

2 Comments

 1. comment-avatar
  Jan Høegh9. december 2012 - 12:23

  Hej Torben,

  Spot on…

  Hvor ville det dog være befriende hvis de ‘store’ medier kunne finde nogle proportioner på deres nyhedsdækning der passede til emnets vigtighed.
  Og for at blive i sportens verden er det nu langt vigtigere at gå efter manden end bolden.
  Jounalistlede kan efterhånden overgå politikerlede. Undtaget er dog kommunalvalg…!

  mvh.
  Jan

 2. comment-avatar
  Pia Dalsgaard9. december 2012 - 17:07

  Ja, jeg kan kun give dig ret! Og hvad med f.eks at tage fat i Lene Espersen og alle hendes milliarder, i stedet for denne “lille” sag, som de alle går helt i selvsving over. Arme Elbæk!

  Tænk sig, blev helikopteren brugt, og blev der snakket buketter?? Det er fandme pinligt!! Excuse my French!
  Bare der var flere af dig!

  Hilsener fra Nice. Pia

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top