Paul Simon genopfinder sig selv

Kommentarer slået fra

Det er ikke alene længe siden Paul Simon sidst udsendte et album, det er også meget længe siden han udsendte en god plade. Faktisk skal vi helt tilbage til 1990 og albummet The Rhythm of the Saints. Det ved Paul Simon bedre end nogen anden.

Usikkerheden har måske fået ham til i bookletten til sin nye cd, So beautiful or so what, at lade Elvis Costello anmelde pladen meget rosende. Som om musikken ikke kan tale for sig selv…

Det kan den. Ikke sådan at forstå, at sangene melodisk er på højde med de sange, Simon præsenterede på sit første soloalbum og på Still crazy after all these years og Graceland. Han har længe være mere til rytmer end refræner, mere til grooves end til tunes.

I stedet for sangbarhed får man nærvær, atmosfære og indlevelse på en plade, hvor Simon havde sat sig for ikke at arbejde ud fra en grundlæggende rytmisk præmis, men bare ville se, hvad der skete, når han derhjemme lod de nye sange komme ud af sin guitar.

Bortset fra åbningsnummeret, den fængende ‘Getting Ready For Christmas Day’ (som er i nær familie med ‘Me And Julio Down By The Schoolyard’) og den snurrige ‘The Afterlife’ (en fætter til ‘You Can Call Me Al’), endte det alligevel med igen at blive en musikalsk smeltedigel, fuld af etnicitet og elektricitet på den semiakustiske måde. Der bliver spillet på kora, djembe, valdhorn, dobro, tablaer, lerpotter, angklung og hele det sædvanlige rockudtræk, suppleret med Simons sublime fingerspil. Og så er der blevet samplet ikke så lidt, lige fra gamle baptistprædikanter til lukkede tamburiner med indlagt grus. Det hele er kommet ud i den anden ende som en selvbestøvende organisme. Via Louisiana, Indien og Afrika.

Sangene handler en del om Gud. Spøjst i og med at Simon er ikke-troende jøde, men det er sange om Gud og fraværet af ham og mysteriet om ham, som det levendegøres i kærligheden. Og vores længsel efter den.

Ordene er fulde af tør humor og varm undren over at være til: “Love is eternal sacred light” som det hedder. Simon er ikke gammel gospel-fan for ingenting. Han er også så erfaren en tekstforfatter, at han ved, at gamle fraser tit kan udtrykke den nyeste sandhed: “I loved her the first time I saw her/I know that’s an old songwriting cliché/Loved you the first time I saw you/can’t describe it any other way…” Og så synger han som snart 70-årig med en erfaring, der svarer til hans alder, men med en smidighed som dengang han tog til Graceland.

På dvd’en i de luxe-udgaven af albummet er der en fin dokumentarfilm om tilblivelsen af pladen. Her fortæller Simon, at han har lavet den, fordi han var ved at komme i tvivl om berettigelsen af musikalbummet som en kunstform i en verden, hvor musik er så fragmenteret.

Den tvivl behøver han ikke længere nære. Det er med So beautiful or so what som det er med kærligheden og poesien – den kommer til den, der venter, for nu at citere en anden Paul (La Cour). Ventetiden er ovre.

Paul Simon: So beautiful or so what. Producere: Phil Ramone & Paul Simon. Concord/Universal.

PR-foto af Mark Seliger.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top