Tommy Seebach-bog er et hit

Kommentarer slået fra

Intet ville være lettere end at gøre en fortælling om Tommy Seebachs liv til en tårepersende sæbeopera. Sådan kunne den nemlig godt se ud udefra, historien om ønskebarnet, der gik Jastrau-determineret i hundene, og døde i uophøjet ensomhed, fornedret som menneskelig jukeboks på Dyrehavsbakken i 2003.

Det ligner en dårlig film.

Istedet har den tidligere Se & Hør-journalist Peer Kaae begået en god bog. Som supplerer og udvider oplevelsen af det nyligt udsendte bokssæt.

Hvorfor drak Jeppe? Hvorfor drak Tommy? Hans historie former sig som en arketypisk skildring af en alkoholiker: Faderen var en hustyran med lavt selvværd. Moderen kuet, men kærlig, og holdt sammen på familien. Tommy blev vidunderbarn på orgel, og nåede hverken at gøre barndommen eller skolen helt færdig.

Til gengæld blev han en kærlig far (når han var til stede), men også et menneske, der lod sig kindkysse ihjel af showbiz. Og som hele livet, selv når der blev klappet højest, var i tvivl om sit eget værd.

Peer Kaae har indsamlet øjenvidneskildringer, både fra de allernærmeste (hustruen og de to sønner), drukkammeraterne og fra de (få) kollegaer, der – forgæves – havde mod til at konfrontere ham med drikkeriet.

De, der som denne blogger, så Seebach stå på Bakken bag et keyboard og en rytmeboks i årene efter at stjernerne var blevet slukket på himlen, så en sølle stakkel, der holdt sig oppe på Underbergere og dårlige vittigheder. Når han da ikke skældte det fåtallige publikum huden fuld eller unødigt underdanigt sagde tak for i aften.

Det havde været givende med et mere perspektivfyldt billede af pigtrådstiden med Sir Henrys (og Seebachs) tab af musikalsk identitet, da scenen skiftede og beatmusikerne satte stikket øredøvende i.

Til gengæld fortjener Peer Kaae ros for at eksponere Tommy Seebachs ret oversete kvaliteter som innovativ producer i en branche, som bestemt aldrig har påskønnet opfindsomhed.

Tommy er så mundret fortalt som Seebachs melodier. Og dertil behageligt usensationalistisk og fri for bagklogskab. Peer Kaae skruer ned, når det ville have været fristende at skrue op. Han lader tingene tale for sig selv.

Det gør han; rørende, men alligevel usentimentalt.

Peer Kaae: Tommy – en biografi. People’s Press.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top