Led Zeppelin lever!

Kommentarer slået fra

Meget få plader åbner med et nummer, der samtidig lyder som både den ultimative opsummering af kunstnerens potentiale, en svanesang for fulde gardiner og en ouverture til forløsningen af et kunstnerisk potentiale, kun fantasien kan overskue. Sådan en plade er Led Zeppelin II. Og sådan en sang er ‘Whole Lotta Love’.

Stående på et af de mest bæredygtige guitarriffs i rockhistorien er sangen et klangarkitektonisk pragteksemplar, der ikke alene endte med at definere råderummet for heavy metal-genren, men satte et tiltrængt spørgsmålstegn ved tidens hippieføleri, og som samtidig gik på opdagelse i datidens indspilningsmuligheder, så selve produktionen blev en del af sangen.

Sangen gjorde gruppen til en legende og inspiration for titusinder af musikere. Bare spørg Metallica. Det giver derfor god mening, at ‘Whole Lotta Love’ ikke var det første, men det sidste nummer før ekstranummeret i deres reunion ved mindekoncerten for plademogulen Ahmet Ertegun i 2007.

Der har længe gået frasagn om den koncert i Q2 i London. Ikke mindst blandt de angiveligt 20 millioner, der godt ville have været på plads i en arena, der ‘kun’ har kapacitet til 20.000. Nu foreligger koncerten omsider på såvel cd, lp, dvd og blueray. Formattering er tidens mantra, men Led Zeppelin lyder og ser ud som om intet kunne bekymre dem mindre, da de indtager den store scene. De har deres eget format, som overskrider generationer. Tankevækkende så mange unge kvindelige skønheder, filmens kameramænd har haft blik for.

Årene har taget de unge hedsporer, der i sin tid fremstod som the missing link mellem blues og psychedelia. Istedet står tre voksne, ja, aldrende, men absolut ikke satte mænd plus en ung nogleogfyrreårig lømmel. Han har al mulig ret til at være der. Jason Bonham er søn af John Bonham.

Alene synet er respektindgydende, filmet uden for mange æstetiske svinkeærinder. Og lyden bjergtagende. Grænsende til det momumentale, men uden den blærerøvsmentalitet, der var bagsiden af Led Zeppelin.

Jimmy Page er et enmandsorkester i sig selv som normudfordrende solist, men også i den grad en rytmeguitarist, der er holdabejder. John Paul Jones er i storform, næsten Bill Wyman-flegmatisk, men præcis og pointerende. Robert Plant synger, tigger og frister med en stemme, som kun er blevet en ubetydelighed svagere siden 70′erne. Han når ikke længere op i tonelejer, kun en hund kan høre, men hans udtryk gør stadig indtryk. Og Bonham jr. følger arven efter sin fars ekspressive stil videre, så der magisk nok både skabes ro og den uro i kødet, som var Led Zeppelins måde at opdatere bluesmusikken på.

Led Zeppelin blev adrig rødstrømpernes husorkester. De måtte i samtiden høre for det angiveligt kvindeundertrykkende budskab i ‘Whole Lotta Love’, og der er stadig intet tilsløret over Plants begær og nærmest selvantændelige liderlighed, men hele sangen er en lang invitation til at springe formaliteterne over og gå lige til sagen. Ikke for at binde sig til hinanden for evigt, men for at gøre selve øjeblikket, selve akten evig:

You need coolin’, baby, I’m not foolin’, I’m gonna send you back to schoolin’, Way down inside honey, you need it, I’m gonna give you my love,

Whole lotta love …

»Shake for me, girl. I wanna be your back door man«, stønner Robert Plant. You bet!

Gruppen fik også høvl dengang for, i modsætning til Stones, ikke at påskønne bluesmusikkens fædre nok. Med rette. Det gør de nu, hvor en indædt udgave af ‘Trampled Under Foot’ tilegnes Robert Johnson’s ‘Terraplane Blues.’

2007-udgivelsen er dog ikke uden mangler. Det kunne have været interessant at høre Jason Bonham spille sin fars tour de force, ‘Moby Dick’, nummeret, der viste, at det ikke var trommesoloer i sig selv, der var trættende. Det var alle Bonzos efterlignere. Og jeg kunne ogå godt have ønsket mig flere påmindelser om, at Page kan sin Segovia lige så godt som han kan sin Elmore Jame. Samt flere genhør med gruppens stilistiske åbenhed, som jo rakte fra delta blues over britisk folkemusik af den mytisk-mystiske slags til slagkraftig rock, der ikke spillede med ryggen til publikum, men fik luftguitar til at stå øverst på alle raske drenges ønskeliste de år.

Men det, der er, er nok til at vise, at myter godt kan sparke røv og ikke vil finde sig i at stå i en montre i rockens Hall of Fame.

Led Zeppelin landede i sin tid som et chok på en scene, der nok kendte til hvide middelklasseunger, der kunne tælle til tolv, og som i både Cream, Jimi Hendrix Experience og Blue Cheer kendte til grupper, der fandt deres egne veje ind til bluesmusikkens eksistentielle kerne. Led Zeppelin gjorde det samme, men de lagde 25 procent oven i alt, hvad de foretog sig.

Det gjorde de også hin aften i 2007. De lyder alt andet end dazed and confused.

Led Zeppelin: Celebration day. Instruktion og produktion: Dick Carruthers & Jim Parsons. Atlantic/Warner.

FØLG MIG PÅ FACEBOOK

 

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top