Tamra Rosanes fylder 60

Kommentarer slået fra

Det er ret passende, at sangeren Tamra Rosanes hedder Hope til mellemnavn. Selv om vi reserverede danskere kan have det lidt akavet med den amerikanske ”how are you”-attitude, kan de mange, der har mødt den nu 60-årige Rosanes bekræfte det smittende møde med et menneske, der tillader sig både at tro og hippie-håbe på en bedre verden.

Hun er opvokset som Tammy Miller i Croton-on-Hudson i staten New York. Pete Seeger var del af nærmiljøet. Det samme var Lee Hays fra The Weavers, så aktivisme og frivilligt arbejde lå hende ikke fjernt. F.eks. sejlede hun med Seegers miljøskib, The Clearwater, en forløber for Greenpeace (som hun arbejdede for efter at være flyttet hertil).

Tamra Rosanes, der er talepædagog, kom til Danmark i 1972 og begyndte at spille i Tivolis Vise Vers Hus. Takket være sikker intonation og godt gehør blev hun en endog meget anvendt korsanger. Hun har som sådan Tommy Seebach, Brødrene Olsen og Thomas Helmig på cv’et. Og er et skattet og netværkende medlem af musikermiljøet.

I midten af 70’erne flirtede hun – forgæves – med et internationalt gennembrud i kvartetten Flair, der havde Hank B. Marvin som producer. Der sang hun bl.a. sammen med Sanne Salomonsen.

Rosanes bekendte countrykulør med The Pack i 1978. Dengang var country en vittighed i danskrockmiljøet, og gruppens første plade blev også den sidste. Op gennem 80’erne kunne man finde Rosanes i Blast og bag Nanna, men i 1987 albumdebuterede hun som solist med 22.

Et studieophold i Nashville samme år er siden blevet en kær, årligt tilbagevendende pligt, fordi det frisatte hendes indre, kontemporære countrysanger. I 1991 udsendtes albummet Gentle fire, som udstrålede netop det. Til dato har hun udgivet 13, stadig mere renlivede, countryplader, som viser hende som en dygtig elev fra den samme skole, Mary Chapin Carpenter er udgået fra.

Samarbejdet med Sanne Salomonsen blev genoptaget i 2001, hvor de to og Lis Sørensen kaldte sig Cowgirls. Projektet var inspireret af et tilsvarende samarbejde mellem Dolly Parton, Emmylou Harris og Linda Ronstadt, og var en kærlighedserklæring til Patsy Cline, Crosby, Stills & Nash og Roy Orbison. Samt den flerstemmige sang. Pladen solgte mere end 50.000 eksemplarer.

Rosanes laver dog ikke musik for at kunne hænge platinplader op på væggen. Uegennyttigheden er en stor del af hendes virke. Hun er ambassadør for Scleroseforeningen og skrev sangen ‘The gift of Life’ i anledning af prinsesse Isabellas dåb, men overskuddet gik til Red Barnet. Og i 2009 udgav hun cd’en A green tomorrow today som lydspor til klimatopmødet i København.

Samme år indsang hun med DR Big Bandet klimasangen ‘Vi Ved Det Godt’, hvor hun fik ord som elsparepære til at swinge. Det kræver ikke kun miljøbevidsthed, men en musikalitet af den slags, man ikke kan øve sig til.

Se mere på kunstnerens hjemmeside.

Illustration: Ukrediteret pr-foto.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top