1983 var Michael Jacksons år

Kommentarer slået fra
1983 var Michael Jacksons år

 

Glem alt om The Police, Billy Joel, Eurythmics, Lionel Richie, Toto og David Bowie, hvis ‘Let’s dance’ nærmest er en hyldest til den, som hitlisterne 1983 tilhørte, nemlig Michael Jackson. I november 1982 havde han udsendt det Quincy Jones-producerede album Thriller, og umiddelbart efter nytår hittede han (og Paul McCartney) med ‘The Girl Is Mine’ på begge sider af Atlanten. Thriller endte med at tilbringe 37 uger øverst på Billboards albumliste, kun overgået af South Pacific og West Pacific med hhv. 69 og 54 uger i en helt anden tid med langt færre udgivelser.

Og i denne uge for 30 år siden var ‘Billie Jean’, den anden single fra Thriller, i gang med sin femte af i alt syv uger på toppen af Hot 100. Det er fortsat et mesterstykke. Små fem minutters hypnotisk puls som skabt til at få bænkevarmere på gulvet. Rytmesporet var oprindeligt skabt af sangeren og komponisten selv på en trommemaskine, men bagefter indkaldtes trommeslageren Leon Ndugu Chancler for at tilføje skæringen lidt ekstra punch. Chancler har selv senere fortalt, at han i et lydtæt rum i løbet af et par timer gennemspillede nummeret en halv snes gange, bistået af gode råd fra både Jackson og Quincy Jones.

En anden drivkraft var basgangen, udtænkt af Jackson, men spillet af Quincy Jones-protegeen, Louis Johnson fra Brothers Johnson. Han blev bedt om at medtage alle sine basguitarer, og da vi befandt os i en tid, hvor pladebranchen ikke behøvede tænke på penge (kun på, hvor de skulle få plads til dem alle sammen…) prøvede de dem alle sammen, og endte med en Yamaha. Som Johnson senere fortalte: “It’s really live, with a lot of power and guts.”

Det samme havde Michael Jacksons sang om berømmelsens bagside, om hende, der prøver at bilde ham ind, at han er far til hendes barn, men det kan det umuligt være, for som Jackson synger: “mother always told me be careful of who you love and be careful of what you you do ’cause the lies becomes the truth…” Ord, der genhørt med al den viden eller mangel på samme, som vi i dag har om Jackson, lyder som et livsmotto, offentligheden ikke gav ham fred til at efterleve.

I et samtidigt interview med Time Magazine sagde Quincy Jones: “Sort musik har spillet andenviolin alt for længe, men dens ånd er selve motoren i pop. Michael has connected with every soul in the world.Thriller har forlængst passeret 50 millioner-mærket og sælger stadig.

Det forbløffende og forførende ved en sang som ‘Billie Jean’ er, at man ikke behøver ane en snus om drengen, der hverken ville være sort eller voksen, for at blive revet med. Vi er alle moonwalkere for vorherre, når Michael Jackson byder op til dans. Se bare den officielle video.

For lige at markere, hvem der passede danseskoene bedst, påbegyndte Jackson 30. april endnu en syv ugers periode som nummer et i USA (og mange andre steder) med ‘Beat it’

FØLG MIG OGSÅ PÅ FACEBOOK

 

 

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top