50 år med Please Please Me

4 Comments
50 år med Please Please Me

Mandag den 11. februar 1963 skete der sikkert væsentligere ting i verden end at et ukendt band ved navn The Beatles var booket ind i Studio 2 i EMI-studierne på Abbey Road fra ved ti-tiden om formiddagen, men da de kom ud igen 585 minutter og ti færdigindspillede numre senere, var det svært lige at komme i tanke om hvilke. Det er det stadig. Der er mange dage, faktisk flere og flere, hvor jeg mener, at The Beatles aldrig blev bedre end her, fastholdt i al deres vitalitet, uskyld og totale opslugthed af musikken og det, de kunne gøre ved den og omvendt.

Alene indledningen til første nummer, ’I Saw Her Standing There’, lyder som afsløringen af det hemmelige password til fremtiden: »One, two, three, fuh …« Sværere er koden ikke. Man skal investere sig selv i den, før den virker. Og det gør Paul, både med sin længselsfulde vokal og et basspil, der så tidligt i karrieren virker overlegent og udvidende. Et nummer af den slags, andre ville give halvdelen af deres karriere væk for at have skrevet.

Men der er meget mere:

Titelnummeret, som var indspillet allerede den 26. november 1962, med Johns sugende mundharpestød – en modsætning, ja, men sådan lyder det – der vræler som et orgel og en smældende blæsergruppe. Og George Martins enkle, men geniale påfund med bare at starte med omkvædet. Det har mange hitmagere og melodigrandprixdeltagere senere været ham taknemmelig for.

’Misery’ er måske ikke en af verdens største ballader, men de symbiotisk-unisone Lennon-McCartney-vokaler er unikke, og selv om vi ikke lagde mærke til det dengang, er det sjovt, hvordan John til allersidst med sine overdrevne, næsten ironiserende la-la-la-las synes at ville fortælle os, at nok er selvynk godt, men så har de heller ikke mere magt over os, de tøser.

’Love Me Do’ holder måske ikke længere helt, men den passer godt ind her i denne poesibog for drenge, der ikke er bange for at demonstrere deres drifter, men endnu ikke har så megen erfaring i at slippe dem løs. Vi er ude på Forhåbningsholms Alle snarere end Lovers Lane, men netop længslen og den skælvende porøsitet, man har i den alder, får overbevisende melodisk mæle i Pauls ’P.S. I Love You,’ hvor man ligesom på ’Please, please me’ går direkte til sagen uden forspil om jeg må sige. Samt ikke mindst ’Do You Want To Know A Secret’, som synges af George Harrison, følsomt og langtfra voksent. En hvisken i øret på hende, man endnu ikke har, men tænker sig til dag og nat. Det er blevet indvendt, at den er for sjusket udført, dårligt produceret og hvad ved jeg. Hellere en poetisk vignet end en overbroderet digt.

Seks ud af de 14 numre er skrevet af andre, hentet fra gruppens basisrepertoire, og det er på dem, deres sammenspillethed viser sig. Dette er den musikalske dividende af alle de aftener i Hamburg og The Cavern, udbetalt ved Kasse 1.

Johns fortolkning af Arthur Alexander’s ’Anna (Go To Him)’ (eksternt link) er intimiteten selv. Der er storsind og forpinthed i hans stemme, når han indirekte spørger hende, om hun nu også er så vild med at forlade ham. Han er ikke fyldt 23 og alligevel lyder han, som om han har søgt og ledt efter den eneste ene i hele sit liv: »All of my life I’ve been searching for a girl to love me like I love you…«

Endnu mere ensom og forsmået er han på ’Baby It’s You’, skrevet af Burt Bacharach, Hal David og Luther Dixon. Og lige så dagligstuenærværende synger han. Tragisk, storslået og igen alt for vidende af sin alder. En drilsk detalje er koret, hvor George og Paul synger »cheat, cheat« til Johns blødende ord om, at »you should hear what they say about you, they say, they say you never, never ever been true…«

Sangen var oprindeligt et hit for The Shirelles. Det var ’Boys’ også, igen af Luther Dixon med Wes Farrell, men med Ringo som sanger fik den en spøjs dimension. Han havde overtaget sangen fra Pete Best, som plejede at synge den. Det er Starrs første stjernestund. Der er saft og kraft i hans stemme. Han er oppe på beatet. Så meget, at man hurtigt holder op med at undre sig over, hvorfor de, bortset fra linjen »my girl says when I kiss her lips,« ikke har ændret teksten, så den passer til en mandlig forsanger. Ja, i et af omkvædene lyder det grangiveligt som om han synger »don’t you know I need boys« i stedet for forlæggets »don’t you know I mean boys.« Det høres ikke, når musikken spiller og dansegulvet er fyldt, som det altid blev, når John Lennon uden sikkerhedsnet kastede sig ud i ’Twist And Shout’, Isley Brothers-showstopperen, som han gør til sin med en stemme, der lyder, som om den kan sætte ud når som helst og at han derfor skal skynde sig at få det optimale ud af den. Det får han. Ved hjælp af halspastiller – han var svært forkølet hin dag – og de andres akkompagnement, der kun er ude på en ting: At stå last og brast med ham.

George Martin havde puslet med tanken om at lade The Beatles lp-debutere med en liveindspilning. Det gjorde han så alligevel. Bare uden publikum. Udgifterne til dagens maratonsession beløb sig til 400 pund. Og The Beatles modtog musikerforbundets tarif for deres ulejlighed. Til at begynde med.

Beatles-kalenderføreren Mark Lewisohn har om indspilningen af Please Please Me sagt, at der næppe findes “585 mere produktive minutter i historien om indspillet musik.” Han kunne have tilføjet “og mere rentable”.

Sammen med Elvis’ første lp er Please please me det bedste debutalbum nogensinde, lavet i en pause i en tandudtrækkende turne som opvarmning for Helen Shapiro. Og så ikke et ord om ’Taste of honey.’

Dagen efter var det atter hverdag. Og The Beatles stod på scenen to gange: I Azena Ballroom og Astoria Ballroom i hhv. Sheffield og Oldham. Og sådan blev det ved de følgende uger før turen med Helen Shapiro blev genoptaget den 23. februar i Mansfield.

En måned senere lød verden anderledes.

Illustration: Cover til et af flere uautoriserede forsøg på at dokumentere, hvad der faktisk blev indspillet den dag. I mange år antog man ud fra musikkens friskhed, at sangene kom i kassen som first takes. Det gjorde de ikke. F.eks. indspillede man ‘Hold Me Tight’ 13 gange, før man lagde den til side til senere brug (og genindspilning).

 

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

4 Comments

 1. comment-avatar
  Johnny Skrøder11. februar 2013 - 13:10

  Mageløs jubilæumstale!

 2. comment-avatar
  Søren Koch11. februar 2013 - 15:44

  Smuk hyldest af Beatles debut-LP, som straks fik mig til pladereolen og udgrave original MONO-presset (som vinder over diverse Remastererede CD-udgaver i såvel Mono som Stereo). Omkring studieteknikkens udvikling udtalte countrysangeren Steve Earle engang i et interview at der efter hans mening ikke var sket nogen forbedring af lydkvalitet siden indspilningen af netop denne plade, men blot alternative løsninger og tekniske forbedringer som muligvis gør studieteknikerens hverdag lettere, men ikke mere vellydende. Jeg er tilbøjelig til at give ham ret. Nogle af de bedste optagelser i pop- og rockmusikkens historie blev foretaget i Abbey Road studiet i 60′erne. Please Please Me sessions tager muligvis førerflaget i min bog. Men det kan lyde nok så godt, men være fuldstændig ligemeget hvis der er ikke er magi i rillerne. Det er der i den grad her – og ungdommelig energi i overflod. Der er Beatles albums med større kunstnerisk indhold end Please Please Me, men som udøvende rytmisk musiker er jeg tilbøjelig til at vove at påstå at The Beatles symbiotiske sammenspil som gruppe ikke på nogen af de efterfølgende LP’er når samme højde. De “svinger” simpelthen bedre sammen på denne plade end på nogen af de efterfølgende.
  Tak til Bille for en smuk jubilæumsartikel der giver denne plade hvad den fortjener og næsten efterlader undertegnede med en smule vand i øjenkrogen og det alt afgørende “shivers down the spine” blot ved tanken om, hvad der skal opleves lige om lidt når nålen rammer den næsten 50 år gamle vinyl og Pauls “One, two, three, fuh…” lyder for gud ved hvilken gang. De næste 32 minutter bliver magiske!.

 3. comment-avatar
  Mick Pedersen12. februar 2013 - 11:18

  Fantastisk artikel. Men, og dette kommer fra en kæmpe Beatles fan, der er andre debut albums der er mindst lige så stærke som Please Please Me. The Rolling Stones debut, Hendrix’ Are You Experienced, Led Zeppelin’s første, bare for at nævne et par stykker. -Og det er ikke for at forklejne Beatles, tværtimod…

 4. comment-avatar
  Michael Jensen13. februar 2013 - 14:45

  Hendrix LZ’s første plader er lige så groundbreaking som The Beatles første album, der efter min mening blegner i forhold til der senere kom fra den kant.

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top