Garth rockede ved country

Kommentarer slået fra

Sangeren Garth Brooks, som i går rundede de 50, har om nogen været med til at gøre country til pop ved hjælp af rock. For det har han ikke kun høstet millioner af solgte plader, men også en del utak.

Purister syntes ikke om, at Brooks først i 90’erne, iført den obligate Stetson og den i denne sammenhæng hidtil usete trådløse mikrofon, sang for udsolgte stadioner som en anden rockstjerne og som den første countrysanger, i 1991, fik et album direkte ind på pophitlistens førsteplads. Anti-Hank kaldte nogen ham med reference til Hank Williams, den prototypiske countrysanger.

Det er rigtigt i den forstand, at Brooks altid har lydt, som om han har lyttet mere til Bob Seger, Bruce Springsteen og en sort balladesanger som Lionel Richie end til countryikonerne, men hans sange føjer sig smukt ind i countrytraditionen for hverdagsskæbnefortællinger.

Hans mor var en ikke særlig succesrig countrysanger. Selv satsede han på en karriere som spydkaster, da han gik på universitetet i Oklahoma. Drømmen om Nashville trak, og i 1987 flyttede han dertil med sin collegekæreste og begyndte vejen mod toppen. Han sang på demoer for andre sangskrivere, fik et netværk og til slut en pladekontrakt.

Ved årtusindskiftet, midt i en succes, der syntes ustoppelig, gearede Garth Brooks ned. Han var blevet skilt og gift igen (med kollegaen Trisha Yearwood), og bebudede en pause indtil 2015. Det holdt næsten stik.

I 2001 kom hans seneste studiealbum, Scarecrow. For et par år siden begyndte han at weekendoptræde i Las Vegas med et alt andet end rhinstensglitrende show.

Brooks har en universitetsgrad i marketing, og har altid været opmærksom på nytteværdien af at have kontrol over sit eget bagkatalog. Han har udlicenseret det til butikskæden Wal-Mart og man søger forgæves efter hans navn på iTunes og Spotify, hvor det derimod vrimler med kopisangere, som fortæller alt om, hvor indflydelsesrig han, trods kritikken, har været og er.

Hans hjemmeside finder du her.

Ukrediteret pr-foto fra 2010.

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.
Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top