Hubert Sumlin R.I.P.

1 Comment

Uden Hubert Sumlin havde Howlin’ Wolf ikke hylet med samme generationsoverskridende gennemslagskraft. Sumlin døde i søndags, 80 år gammel, og samarbejdede fra 1953 til 1976 med The Wolf i et forhold, der enten lignede et stormfuldt ægteskab eller et helt-ud-til-kanten far/søn-forhold.

Alt efter hvorfra man betragtede det. Sumlin sagde siden, at han til sidst ikke var klar over, hvor Hubert holdt op og Wolf begyndte. Og omvendt.

Til gengæld var der aldrig tvivl om hans betydning for de indspilninger, Wolf foretog af især Willie Dixons kompositioner. Sumlins fint slebne, aldrig blærerøvsornamenterede, altid organiske spil satte sit distinkte præg på numre som ’Back Door Man’, ’Spoonful’, ’I Ain’t Superstituous’, ’300 Pounds of Joy’ (som blev indspillet af min skoles orkester, The Maniacs) og ikke mindst ’Litlle Red Rooster’. På den sidste var det dog ikke ham, men Ulven, der spillede den slideguitar, Brian Jones siden kopierede på Stones-versionen af samme sang.

I sine liner notes til Wolf-bokssættet med Chess-indspilningerne beskriver produceren Dick Shurman Sumlins stil sådan: ”imaginative, angular, taut attack, frequent glisses, maniacally wide vibrato and percussive chords, all drawn with an exaggerated brush…”

Det kunne Jimmy Page (hvis indsatser på de to første Zeppelin-plader står i ubetalelig gæld til Sumlin), Eric Clapton, Hendrix og Robbie Robertson også høre…

Efter årene med Wolf arbejdede Sumlin som solist og nåede at udgive en halv snes plader. De er solide eksempler på Chicago-blues, men de udgør ikke hans eftermæle.

Han blev aldrig rig af sine indspilninger, men han gjorde os andre rigere. Og nåede lige inden sin død at se sig selv placeret på Rolling Stone’s liste over de hundrede bedste rockguitarister.

Det manglede bare.

Besøg hans hjemmeside: her.  

 

About the author

Torben Bille http://www.torbenbille.dk
Jeg har siden 1974 som musikanmelder beskrevet rockens vildtvoksende væsen, fra undergrund til mainstream og tilbage igen til i dag, hvor de termer ikke giver mening. Der har ikke altid været plads i de sagesløse aviser, jeg har belemret med mine synspunkter, så det er også blevet til en snes bøger og leksika undervejs. Det kan musikken ikke gøre for.

1 Comment

Anmeldelser
Charles Bradley bløder stadig

Charles Bradley bløder stadig

No Comment

 

Da Charles Bradley for to år siden i en alder af 62 albumdebuterede med No time for dreaming lød han ikke som en debutant. Hans bluesmættede soulfunk lød både gammel og ny. Han havde været helt nede og var kommet op ved at bruge musikken som stige. Det var ikke sådan, at man ikke kunne […]
Journalistik og musik
Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

Utroligt, men sandt: Sven Gaul bliver 60

No Comment

 

For mange er Steffen Brandt så afgørende for TV-2, at de sætter lighedstegn mellem ham og poporkestret, men folk omkring bandet er ikke i tvivl: Det er trommeslageren Sven Gaul, der er bandets kapelmester og cheflogistiker. Sådan har det været siden det såkaldt progressive band, Taurus, sagde farvel til 70’erne og mødte 80’erne som TV-2, […]

Back to Top