Torben Bille 1949-2013 – tak

tob4c-kopi

 

Tak til alle der var med til Torbens begravelse. Det blev en smuk dag – helt i Torbens ånd. Tak for blomster. Og tak for ordene på bloggen og i brevene.

Anna-Katrine, Jonas, Camilla, Ronja, Johanne og Amanda

 

 

Vi må med sorg fortælle jer, at vores mand, far og farfar, Torben Bille, døde natten mellem 11.4.13 og 12.4.13 af hjertestop. Tusind tak til alle jer, der har læst og kommenteret hans ord og meninger. Kommunikationen med jer har været meget vigtig for ham. Bloggen var hans hjertebarn.

Nu forfatter han nye ord i en bedre verden. Vi vil savne dem i denne.

 

 

 

 

180 kommentarer

 1. Jeg er meget ked af det og føler dybt med jer alle.

  Kærlig Hilsen
  Henrik

 2. Det gør mig meget ondt at hør. Torben er jo nærmest en institution i dansk musikliv, aldrig bange for at sige sin ærlige mening, men altid med vægt bag ordene.
  Og en god ven af grønlandsk musik. I 70´erne og 80´erne skrev han ofte om den grønlandske musik, som han lyttede til med åbne ører, og stor indlevelse. Øv øv – ham vil jeg savne. venlig hilsen Karsten Sommer, Nuuk.

 3. Kære AK, Johanne og Amanda. Sikke et chok og sikke en frygtelig nyhed at få. I får vores dybeste kondolencer. Vi holdt så meget af Torbens varme væsen!

  Kærlige tanker fra René & Berit

 4. I dag er en fattigere dag, gør mig meget trist…. De bedste tanker til familien og pårørende

 5. Kære Anna-Katrine og alle ‘børn’
  Sikke en trist besked
  Mange tanker til jer
  Eva og ‘børn’

 6. Virkelig en trist dag. Jeg var heldig nok til at lære Torben at kende på Information, hvor jeg oplevede og nød hans entusiasme, hans vid og humor.
  Helt igennem fantastisk.
  Mine tanker går til familien.

  Show a litle faith, there’s magic in the night.

  RIP Torben

 7. Jeg har drømt om at møde dig igen foran bageren ved Asserbo Plantage – ligesom sidst, hvor jeg desværre for sent blev klar over det var dig!
  Jeg ville have fortalt dig, hvorfor jeg var sur på dig! Jeg er sikker på, vi bagefter ville grine af det hele! Det var noget, jeg havde misforstået!
  Desværre blev det ikke sådan og det gør mig ærgerlig og ked af det, jeg ikke fik mulighed for at sige tak.
  Hvil i fred

 8. Havde den glæde at Torben ofte kom igennem Værnedamsvej. Stoppede tit op og enten fik vi en snak om noget nyere musik, men tit kom snakken hurtig ind på 70érne og 80érnes, danske scene. Vil savne disse små hyggelige samtaler. Tanker til familien. Henrik Bay

 9. Jeg er så ked af det på egne og jeres vegne. Og er i fuld gang med at skrive nekrolog, som snart vil være at læse på gaffa.dk. Her afholder jeg mig fra at være farveløs og formel, men beskriver den rockens rullesten, som man slog sig på og som aldrig var hævet over sit stof. Som altid var der med ris og ros i ethvert forum til hver en tid. Dansk rockjournalistik er ikke den samme uden Torben. Og jeg vil savne en god kollega og skidesød fyr!
  Kærlig hilsen
  Torben Holleufer

 10. Hvor blev jeg trist, da jeg fik den sørgelige meddelelse. Jeg har nydt at læse dine musikanmeldelser, TV-anmeldelser m.m. — hvor skrev du dog bare fantastisk, man blev altid suget ind i dine artikler, der var fyldt med kloge ord. Journalistikken bliver fattigere uden dig — jeg vil savne dig, Torben. Mine tanker går til din familie.

 11. En alt for trist nyhed at få. Tak for de mange gode ord fra Torben, der tit og ofte satte musikken i ret relief og gav stof til eftertanke. Mange hilsener til familien.

 12. Kondolerer.
  Har igennem mange år læst hans anmeldelser med fornøjelse, selv når jeg ikke var enig med dem. Hans engagement slog igennem, og han havde sine meningers mod.
  Hvil i fred.

 13. Det er jeg meget, meget ked af at høre. Jeg arbejdede sammen med Torben på Information i 2002-2003 og det var altid en inspirerende oplevelse. Desuden husker jeg ham for hans kærlige begejstring for sin familie. Han vil blive savnet.

 14. Det var alt for tidligt, du forlod os, Torben. Du var en fremragende kollega på Information. Jeg vil huske dit store menneskelige overskud og vores gode samtaler om fodbold, politik, musik – og alt muligt andet. Hvil i fred. Martin

 15. Kære Torben,
  På trods af enighed i dine opfattelser af ugens nyeste LP’ er, troede jeg du var en sur og en vrissen fyr. Da CD’ en kom forstod jeg, at du var dedikeret til musikken og dens væsen og da jeg så mødte dig, oplevede jeg en lidt genert, men varm og venlig mand. Når snakken faldt på børn og børnebørn så jeg en blød mand. Alt afspejlede sig i dine anmeldelser!
  Musik Danmark har mistet et omfangsrigt vidensarkiv!
  Vi skal ikke mere sludre på Gl. kongevej eller vinke fra vinduet, men du kan nu møde nogle af de store og få en kvalificeret snak om, hvorfor lige netop den eller den solo blev benyttet på dette eller hint track…
  De varmeste tanker til dig og til din familie

 16. Kære Torben

  Hvor er det trist. Det er alt for tidligt du er gået bort.
  Der var ikke meget vi var enige om, men jeg har gode minder om en lyttende og overbærende chef, selv når jeg var meget ung og skråsikker.
  Må du hvile i fred

 17. Hvil i fred Torben….og tak for utroligt mange gode stunder.
  Min dybeste medfølelse med familien.

 18. Jeg skylder blandt andet Torben min første leder og en udstrakt hånd, da jeg famlede rundt i kulturjournalistik. Håber jeg kan være med til at videreføre hans fine arv.

 19. Det var en meget sørgelig meddelelse.
  Jeg har lige igen læst inspirerende ord fra Torbens pen – denne gang i bogen Yeah Yeah Yeah.
  Han har efter min mening altid sat en høj standard i dansk musikjournalistik og vil blive stærkt savnet. Dyb medfølelse til familien. R.I.P.

 20. Kære Torben!
  Det er med stor sorg at jeg modtager meddelelsen om din alt for tidlige bortgang. Jeg har haft fornøjelsen af at møde dig nogle gange, og hver gang har været en udfordring på holdninger og indsigt. Vi var ikke altid enige, men én ting kunne vi enes om – the Beatles.
  Yeah Yeah Yeah! står på hylden og hundredevis af anmeldelser fra diverse tidsskrifter er i scrap bøgerne. Tak for dit engagement og din måde at være på. Det glemmer jeg aldrig!
  Mange kærlige hilsener til familien og ønsket om, at i kommer igennem sorgen.
  Jeg kondolerer.

 21. Torben hvor vil vi dog savne dig og din skarpe pen.
  Du tog musikken alvorligt – og vi har fulgt din rejse med den i mange år.
  Respekt…
  Kærlige tanker
  Hans Thomsen

 22. Sikke en trist nyhed at vaagne op til. God rejse til Rockland, Torben. Vil altid mindes de mange timer, vi tilbragte sammen i sekretariatet paa Information. Forbilledligt engagement og raa humor, osse sidst paa dagen… Hilsen og tanker fra New York City. JJJ

 23. Musikskribenten der bare altid har været der, og som havde noget oprigtigt på hjertet.
  Min medfølelse til fam.

 24. Umådeligt trist. Stort tab for hele det danske musikunivers. Glemmer aldrig vores samtale på Montmartre til am. Los Lobos første danske koncert først i firserne. Jeg var stolt over at du gad tale med en helt almindelig rockentusiast.
  Kondolerer.

 25. Nej øv. Vi var ikke altid enige – men Torben var en god redaktør, en ven af nye ideer og talenter. Det nød jeg godt af som praktikant på Information. Han har både givet mig dem værste kritik jeg nogensinde har fået, men også den bedste ros. Han var også god til at sørge for at redaktionssekretariatet ikke bare fik røget smøger, spist take away og grinet højlydt, men også lavet en avis. RIP.

 26. Kære Torben Bille;
  Få mestrer sproget, som du gjorde… Med din viden, dit engagement og sprudlende anmeldelser har du sammen med dit øvrige forfatterskab formået at tryllebinde læseren således, at man lige skulle “smage” nogle af dine sætninger igen. Ikke mindst din “Yeah Yeah Yeah” vil altid have en stor plads i mit hjerte.
  Du og din skarpe pen er allerede savnet… Ære være dit minde, Torben…

 27. Kære Torben
  Du vil blive savnet! Dit vid, din varme, dit engagement og store kendskab til scenen, kombineret med din indlevende og sobre tilgang til stoffet, hvor skal det nu komme fra?!?
  Min dybe medfølelse til familien og varme tanker R.I.P.
  Anne

 28. Velskrivende. Informerende. Inspirerende. Billen, tak. R.I.P.

  “Now the stage is bare and I’m standing there.
  With emptiness all around
  And if you wont come back to me
  Then make them bring the curtain down”.

 29. Velskrivende. Vidende. Inspirerende. Billen, r.i.p.

  “Now the stage is bare and I’m standing there
  With emptiness all around
  And if you wont come back to me
  Then make them bring the curtain down”.

 30. Hvor er det helt utroligt trist. Torben var en hædersmand og en forrygende skribent. Mange tanker til familien. Hvil i fred, Torben.

 31. RIP.
  Gadebilledet på Gl. Kongevej, hvor vi tit sagde hej, vil blive kedeligere i dit fravær.
  -Og tak for din mange fine ord både i rock og jazz sammenhæng !!
  Du har sikkert givet mig nogen høvl, men sjovt nok husker jeg kun de positive ord : )
  Tak for din kærlighed til musikken.

 32. En kær, kær kollega i mange år, et dejligt vidende og hjælpsomt menneske. Det er bare totalt urimeligt, at du nu pludselig ikke er mere, Bille.

 33. Sikken en ualmindelig trist nyhed.
  Torben var en mand, som man kun kunne holde af. En pragtfuld kammerat, en blød mand rundet af 60erne, en usædvanlig lykkelig ægtemand og far, en poet og journalist og redaktør af høj klasse, en levemand, og en kammerat, der gik gennem ild og vand for sine venner.
  Jeg lærte for alvor Torben at kende, da jeg var chefredaktør på Information. Dengang var han bladets egentlige omdrejningspunkt – i sin position som den organiserede nyhedschef, der sørgede for de bedste aviser selv under den værste kaos.
  Jeg er Torben evig taknemmelig for den måde, som han inderligt kæmpede for at hjælpe mig i de konflikter, jeg havde på den avis. Han gjorde det selvfølgelig mest for ‘den lille pjosker, (avisens kælenavn som Per Højholt, en af Torbens favoritter, døbte den), fordi han elskede den avis.
  En dag inviterede han mig på frokost – og det blev indledningen på et dejligt venskab. En frokost med Torben var altid fantastisk. Stedet var valgt med omhu – for han elskede god mad – og han foreslog altid, hvad jeg skulle vælge fra menuen. Altid helst et enkelt glas fremragende rødvin (Barolo var favoritten). Altid dessert. Selvfølgelig.
  Samtaler med Torben var altid positive og fokuserede på musik og poesi. Bruce Springsteen, Kim Larsen, Bob Dylan, Sebastian, Lou Reed, Michael Falch, Klaus Rifbjerg og oceaner af andre kunstnere havde altid sagt noget, der karakteriserede et politisk emne eller en strid på bladet bedst og rammende.
  Man blev altid løftet åndeligt i Torbens selskab – og så var han en lige så fremragende mundtlig fortæller som han var en skribent i særklasse. Jeg er så ked af, at han ikke længere er i blandt os – og jeg er endnu mere ked af, at hans elskede hustru, børn og børnebørn (I ville få røde øren over at høre, hvor stolt og lykkelig han altid omtalte jer) ikke længere har Torben at læne sig opad.
  Take care whereever you are, my friend.
  kh
  David

 34. Kære Torben

  Tusind tak for alle dine fremragende anmeldelser og musikalske analyser. Din hjemmeside har været en stor inspiration.

  Jeg kondolerer til alle de nærmeste.

  Mvh Simon

 35. Jeg kondolerer.

  Torben var en kapacitet og en humørbombe, allerede på Statsgymnasiet Schneekloths skole, på Værnedamsvej, samt i Caverna Spiritus, i 60’erne.
  Meget sørgeligt.

 36. Jeg kommer i den grad til at savne dine altid fine og interessante anmeldelser, artikler fra musikkens verden. Du vil altid, for mig staa som en gigant blandt musikkritikkere.
  Jeg savner dig allerede Torben

 37. Alt for tidligt, Torben!…Tak for alle ordene! Hvil i fred..
  Min dybeste medfølelse med familien…

 38. Kære Torben. Det var al, al for tidlig en bortgang. Jeg sad så sent som i går og læste de sidste sider af din fremragende bog om Sebastian. Hvor har du dog skrevet mange meningsfyldte og indholdsrige bøger. Den største vækkelse fik jeg dog, da du i et hjertevarmt helsides opråb, “Kære Peter” så inderlig bad Peter Belli vende tilbage mod rocken. Se, den historie gav mening og gjorde måske en forskel. R.I.P!!!

 39. Trist, trist og alt for tidligt…
  “Billen” kunne være skarp og skrap. Det har mange oplevet. Jeg selv inkl. (Han påstod i en artikel i Politiken, at jeg med et portrætudsendelse i DD havde ødelagt Rugsted & Kreutzfeldts karriere!) Trods sin store viden kunne han osse tage fejl. For det meste havde han jo ret i sine analyser og anmeldelser. Stort tab at han nu er væk. R.I.P.

 40. Tak Torben, tak fordi du var! – R.I.P.
  Tak også, fordi du på din hjemmeside nævnte min ven, musik geniet Jimmy Layne Webb, som alt for få kender til herhjemme, samt omtalte min koncert med J.W. oppe på kunstmuseet LOUISIANA i Humlebæk, den 18. februar 2011 – det lunede.

  TIME FLIES!

  We only have once chance to fight
  But if we live it right
  All we need is one life
  To make a difference here
  One life

  Dette her oppe er et par linjer fra J.W.s tekst fra 1987, sangen var J.W.s ekstra nummeret til mig, os en måneklar, kold aften i Humlebæk 2011.
  Erik!

 41. Jamen, det er jo urimeligt. Alt for tidligt.

  Torben vil jeg huske som den mest vidende, præcise og aldeles ukorrumperede rock-anmelder, vi nogensinde har haft. Og en værdig aftager fra generationen efter Grolin, Hans-Jørgen Nielsen og Lasse Ellegaard.

  Og så trækker det ikke fra nogen steder, at han også var KB’er.

 42. Torben, du satte mig til at redigere min første artikel. Det var en avisleder i Information. Emnet har jeg glemt, men jeg husker din stemme. “Camilla, er du snart færdig?” Du prøvede at stresse mig, men havde jo det der fantastiske drillende glimt i øjet – du morede dig. Du var en særegen blanding af benhård og hjertevarm, tak for det! Jeg vil savne dig og dine ord.

 43. Hvor trist.
  Vil savne de altid meget vidende og velskrevne artikler og anmeldelser, som Torben Bille skrev.

 44. Too soon, Torben! Je garderai pour toujours un chaleureux souvenir de toi. Adieu, mon ami. Pierre-Yves, Paris.

 45. Tænk at du kunne dirigere Information, artikel for artikel, og alligevel have overskud til at finde det bedste frem mellem mine mange ord. Din glæde ved journalistikken og din varme lever videre – i mig og i de mange andre, du har mødt på din alt for korte vej i livet. Min dybeste medfølelse til din familie

Der er lukket for kommentarer.